Hírfolyam - 2019. november 19., kedd

PM: változások az adótörvényben
A PM adótörvény-módosítási csomagot nyújtott be az Országgyűlésnek. Jövőre minden dolgozó nyugdíjast megillet a járulékmentesség, gyakorlatilag minden számláról online adatot kell szolgáltatni, és tizenötről nyolc napra csökken a számlakibocsátásra nyitva álló határidő. Új, egységes társadalombiztosítási járulék jön létre, és kedvezőbbé válik a gyermekek után járó családi kedvezmény.

Minimális tao-kulcsot szeretne az OECD
A techcégek adóelkerülése jelenleg a legnagyobb probléma az adózásban, ahhoz ugyanis, hogy egy cég tevékenysége után adót vessenek ki egy adott országban, szükség van a fizikai vagy jogi jelenlétre. A javaslat megoldást kínálna arra a problémára, hogy a társaságok olyan országokba csoportosítsák jövedelmüket, ahol kisebb az adóteher. Az OECD egységes, minimális nyereségadókulcsot írna elő, és nem csak a techcégek számára.

Módosító javaslatot nyújtottak be a társasági adóról
A törvénymódosító javaslat megteremtené annak a lehetőségét, hogy az országos sportági szakszövetségek a sportági stratégiákkal összhangban végzett sportági létesítmény-fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitás keretében valósítsák meg. A száz százalékos támogatási intenzitás nem jelent kockázatot a költségvetési törvény készítése során kalkulált sportági keretösszegek mértékére.

MKIK: a kata sok esetben bujtatott munkaszerződést takar, ki kell küszöbölni ezt a lehetőséget
A vállalkozások visszajelzése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója mögött sok esetben bujtatott munkaszerződés van, ami a munkavállaló szempontjából hátrány, mert a kata alapján állapítják meg a nyugdíját, amely nagyon alacsony lesz. A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a szaktárca is vizsgálni fogja a kata gyakorlatát, mivel sem a versenyképesség rontása, sem a visszaélések elősegítése nem volt célja az adónem elindításának.

Önkormányzat tulajdonában lévő Kft KIVA választási lehetősége
Önkormányzat 100 %-os tulajdonában álló Kft esetében felmerült a KIVA adózási mód választása. A kapcsolt vállalkozásokra tekintettel a létszámhatárba beletartoznak-e az önkormányzat dolgozói, vagy csak a gazdasági társaságok munkavállalói? Más feltételek rendben vannak.

Kapcsolt vállalkozás minősítése
Egy Zrt 4 tulajdonossal rendelkezik: "A". természetes személy 5% "B". természetes személy 30,1% "C". természetes személy 24,9%; ő a vezérigazgató "D". Kft 40%; A "D" KFT egyik 31%-os tulajdonosa (nem ügyvezető) a "C" tulajdonos. A Zrt és a KFT kapcsolódó vállalkozások vagy kapcsoltak? Amennyiben alapvetően nem kapcsolt, akkor amikor a Kft számlát bocsájt ki a Zrt-nek, milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a Kft-nek?

Előleg- és végszámla fordított adózás esetén
A fordított áfás előleghez kapcsolódóan kell-e számlát kiállítani és ha igen akkor hány napon belül. A végszámlában az adó megállapításakor az egész összeget és az előlegfizetéseket kell rögzíteni, mint egy "normál" végszámlában, vagy pedig csak szövegesen kell utalni az előlegfizetés tényére és az egész ügylet ellenértékét kell tartalmaznia végösszegként?

Tao törvény hatálya alatt keletkezett eredménytartalékból osztalék felvétele KIVA hatálya alatt
A Kft jelenleg a TAO törvény hatálya alá tartozik, azonban 2020.01.01-től szeretne áttérni KIVA adózásra. A 2019 év nyereséges lesz és eredménytartalék is van az előző évekről. Az idei év eredményéből és a felhalmozott eredménytartalékból a 2020-as év elején mindenképp szeretnének a tulajdonosok osztalékot felvenni. Mivel a 2019 év eredményéből lesz az osztalék felvéve, viszont amikor felveszik akkor már a KIVA szerint fog adózni, akkor ezt hogyan kell kezelni? KIVA adóalap növelő lesz e a 2020-ban felvett osztalék (az adózott eredményt eredménytartalékba ugyanis január 1-el vezetjük át)? Illetve változik e valamit a "megoldás" ha idén felvesz előleget és januárban pedig felvesz még osztalékot szintén a 2019 év eredmény terhére?

EVA szerint adózó Kft egyszerűsített végelszámolása
EVA-s Kft szeretné megszüntetni egyszerűsített végelszámolással a tevékenységét. Milyen időpontra célszerű az egyszerűsített végelszámolás időpontját elhatározni. Még ebben az évben, vagy dec.31-el ? Nincs tárgyi eszköz, EVA-s osztalékok kifizetésre kerültek. A pénztárban-és bankban lévő pénzeszköz után adózni kell ? Illetve a jegyzett tőke kivehető adózás nélkül ? Nincs tartozás, nincs követelés.

Olasz cég részére végzett szolgáltatás minősítése
Olasz cég megrendel magyar adóalanytól (alvállalkozótól) szerelési szolgáltatást, amihez szükséges gyártani alkatrészeket is. A szolgáltatást magyarországi cementgyár megrendelésére, Magyarországon kell teljesíteni cementipari berendezések felújítási munkálatainak keretében (a feladat szállítószalag beszerelése, rögzítő elemek készítése). A szolgáltatást ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásként, vagy közösségi adóalanynak végzett szolgáltatásként kell-e számlázni? Termékértékesítésként kell - e számlázni a szolgáltatáshoz gyártott és felhasznált alkatrészeket, ha a szolgáltató gyártja és nem jelentős mennyiség? Ha igen, akkor magyar áfával, mert nem kerül másik közösségi tagállamba, vagy háromszögügyletként kell kezelni? Az olasz megrendelőnek nincs magyar adószáma, ebben az esetben be kellene jelentkeznie a NAV-hoz?

Munkaviszony létesítése Magyarországon és Dél-Koreában is
Dél-koreai magánszemély munkaviszonnyal rendelkezik Koreában. Emellett a munkaviszonya mellett eljön dolgozni egy magyar Kft-hez alkalmazottként, amelynek a koreai munkahelyével nincsen közvetlen kapcsolata (nem anya-leány). Harmadik ország állampolgára (Dél-Korea), aki saját hazájában biztosítottnak minősül az ott lévő munkaviszonya alapján, létesíthet-e Magyarországon is munkaviszonyt? Kettős munkaviszony esetén a magyar munkaviszony milyen adó-, és járulék fizetést keletkeztet a munkavállaló és a munkaadó szempontjából? Mindkét munkaszerződés lehetőséget biztosít a másik országban szintén munkaviszonyban végzett feladatok ellátására. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkavállaló szabadon, és előre meg nem határozott időt tölt hazájában, illetve Magyarországon. Mindkét országban rendelkezik állandó lakcímmel. Ilyen esetben hol van a létérdek központja? Magyarországon vagy Dél-Koreában?

Közlemény az üzemanyagárakról
A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Nemzetközi személyszállítás az áfa rendszerében
A NAV adóellenőrei nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végző adózók áfaellenőrzésekor azt tapasztalták, hogy az adózók nem a megfelelő adattartalommal állítják ki számláikat, bevételeiket pedig nem az áfabevallás megfelelő soraiban szerepeltetik, és gyakran a költségek elszámolásakor sem járnak el helyesen. Ha a személyszállításkor nem a teljes útszakasz esik belföldre, akkor a szolgáltatásról kibocsátott számlában az adózónak a teljes utat meg kell bontania.

Egy "ritka" adónem: környezetterhelési díj
A környezetterhelési díj egy olyan adókötelezettség, amiről az adózók többsége nem gondolja, hogy abban érintett lenne. A környezetterhelési díj-kötelezettségek közül a NAV-hoz a levegőterhelési díjat, a vízterhelési díjat, valamint a vízjogi engedély alapján végzett tevékenységhez kapcsolódó talajterhelési díjat kell bevallani és befizetni: negyedévente a naptári negyedév utolsó napjáig díjelőleget, a következő év március 31-ig a tényleges kötelezettség és a díjelőlegek különbözetét.

Harmadik országban nyújtott szolgáltatás áfa elszámolása
Harmadik országban (Jordániában) működő, adószámmal rendelkező szülői szervezetnek nyújtott szolgáltatást áfa törvény hatályán kívülinek kell-e tekinteni, és ennek megfelelően áfa nélkül számlázni? Valamint ha ez a szülői szervezet nem rendelkezik adószámmal, akkor ugyanúgy, mint a (nem adóalany) magánszemélyek esetében, áfás számlát kell kiállítani?

Johnson: zúdul majd a tőke a Brexit után

"Zúdul majd a beruházási tőke" a brit gazdaságba, amint sikerül a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) végére jutni - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

The post Johnson: zúdul majd a tőke a Brexit után appeared first on Adó Online.

Parragh: legkorábban 2021 januárjában emelhetik a kata adóját

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kata-ellenőrzések szigorítását és a nyugdíjalap emelését javasolja a kormánynak - mondta Parragh László, az MKIK elnöke az mfor.hu-nak - idézi a hvg.hu.

The post Parragh: legkorábban 2021 januárjában emelhetik a kata adóját appeared first on Adó Online.

Szinte mindent tudni fog rólunk a NAV?

A Pénzügyminisztérium múlt keddi bejelentése szerint jövő év júliusától már az áfa összegének mértékétől függetlenül is adatot kell szolgáltatnia a cégeknek a számlákról a NAV felé, egy évvel később pedig a magánszemélyek részére kibocsátott számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás. Így az Adóhatóság szinte azonnal ráláthat a belföldi számlaforgalom egészére, derült ki a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST „Crowe Adóreggeli” című rendezvényén.

The post Szinte mindent tudni fog rólunk a NAV? appeared first on Adó Online.

NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok

A NAV összefoglalta a nemzetközi személyszállítási szolgáltatást végzők ellenőrzésekor felmerült leggyakoribb hibákat. Megemlítettek egy elhanyagolt adónemet, valamint megjelentek a decemberi üzemanyagárak.

The post NAV-figyelő 46. hét: ellenőrzési tapasztalatok appeared first on Adó Online.

Vezető tisztségviselő jogviszonyának helyes kezelése II.

A gazdasági társaságok a cégjegyzékből való törléssel szűnnek meg, melyre végelszámolási, felszámolási, illetve kényszertörlési eljárás folyamán kerülhet sor. A megszűnés formáját több körülmény határozza meg, felmerül azonban a kérdés, hogy a különböző esetekben miként kezeljük a vezető tisztségviselők jogviszonyát, biztosítási kötelezettségét.

The post Vezető tisztségviselő jogviszonyának helyes kezelése II. appeared first on Adó Online.

Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV

Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát is kiiktatott a piacról a NAV. Az egymástól függetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

The post Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandákra csapott le a NAV appeared first on Adó Online.

Kolumbiával vitázik az EU a hasábburgonyavámról

Jogszerűtlen dömpingellenes intézkedésnek minősíti és a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) vitarendezési eljárást kezdeményez Kolumbiával szemben az Európai Unió a Belgiumból, a Németországból és a Hollandiából importált fagyasztott hasábburgonyára kivetett vámok miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.

The post Kolumbiával vitázik az EU a hasábburgonyavámról appeared first on Adó Online.

Parragh a katáról: orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint sokszor a munkáltató arra bírja rá munkavállalót, hogy katás adózást válasszon, ezáltal a munkavállaló vállalkozóként adózik.

The post Parragh a katáról: orvosolni kell a bújtatott munkaszerződésre lehetőséget adó jelleget appeared first on Adó Online.

Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek - jelentette be csütörtökön este kiadott közleményében Jay Sekulow, az amerikai elnök ügyvédje.

The post Donald Trump továbbra is titkolná adóbevallásait appeared first on Adó Online.

Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma

Az új egységes járulék, azaz a társadalombiztosítási járulék mértéke 18,5 százalék lesz 2020. július 1-jétől. Lehetővé válik, hogy a adóhatóság akár már 2021 tavaszától áfabevallási tervezetet készíthessen a hazai vállalkozásoknak – közölte az államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

The post Izer: 2022-ig harmadával csökken az adók száma appeared first on Adó Online.

Cigi a motortérben
Több mint 600 ezer forintértékű adózatlan cigarettát találtak egy ellenőrzésen a Nemzeti Adó- ésVámhivatal (NAV) munkatársai.

Közlemény az üzemanyagárakról

Nagyszabású nemzetközi akcióban kapcsolt le két áfacsaló szervezetet a NAV
Egy héten belül két, gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó bűnbandát iskiiktatott a piacról a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Az egymástólfüggetlenül működő dunántúli céghálózatok összesen több mint egymilliárd forintkárt okoztak a költségvetésnek. Az elkövetők vagyonukkal felelnek a csalásért.

Több mint 50 ezer doboz cigaretta és kőpor az üdítők között
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy macedónteherautó ellenőrzésekor több mint 50 ezer doboz adózatlan cigarettát találtakRöszkén.

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

Mickey egér és Donald kacsa utazott a raktérben
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy kamionban több mint 2ezer hamis ruhát találtak.

Illegális cigarettagyárat számolt fel a NAV
Hatmillió szál cigarettát és további huszonegymillió szál előállításához elegendő dohányt talált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy illegális budapesti cigarettagyárban. Az üzemben több tucat külföldi munkás élt és dolgozott bezárva, ők a raktárépületet sem hagyhatták el. A bűnszervezet irányítói letartóztatásban vannak.

Az ukrán cigisdobozok kannabiszt rejtettek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)munkatársai mintegy 29 gramm kannabiszt találtakegy utasnál.

Vámudvarok elérhetőségi és nyitvatartási adatai

Magyar falu program: újabb 12 milliárd a kistelepüléseknek
Több mint 1500 kistelepülési pályázat kapott összesen mintegy 12 milliárd forintot a közelmúltban a Magyar falu program öt pályázati kiírása keretében – közölte sajtótájékoztatón Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Sosem gondolná, melyik országban támogatja a befektetéseket a magyar kormány
Több magyar cégnek laoszi fejlesztésekben való részvételre lehetőséget biztosító 160 millió dollár értékű kötöttsegély-hitelprogram indul – jelentette be ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Vényköteles lesz több, ibuprofén tartalmú fájdalomcsillapító
Jövő év május 1-jével vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók – közölte honlapján a gyógyszerhatóság.

Állami balatoni üdülőkre lehet licitálni
Árverésen értékesíti balatoni üdülőit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. Az első ütemben értékesítésre szánt üdülők összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot – közölte ma az állami vagyonkezelő.

Paks 2: módosítani kell a finanszírozási szerződést
Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a Paks 2 projekt finanszírozási szerződésének módosítása, mellyel egyidejűleg a beruházás befejezésének határideje is módosul – mondta a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter ma az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán.

Uzsorások: jogerősen elítéltek egy házaspárt
Az ügyészi indítványnak helyt adva jogerősen két év, illetve egy év szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla egy uzsorázó kevermesi házaspárt, akik nélkülöző sértetteknek kölcsönöztek pénzt – közölte a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség.

35 millió forintos bírság egy biztosításközvetítőnek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 35 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OVB biztosításközvetítőnek egyebek közt az egyes ügyfélszerződések megkötését megelőző hiányos tájékoztatás, a közvetítői alvállalkozók oktatási nyilvántartásának pontatlanságai miatt – közölte az MNB.

Tb-megállapodások, egészségügyi szolgáltatási járulék: várható változások
2019. november 12-én nyújtották be a T/8021. számú törvényjavaslatot, mely a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szól. A benyújtott javaslatban a jelenlegi 1997. évi LXXX. törvényt és annak végrehajtási rendeletét szerkesztették egybe, kiegészítve új, módosító szabályokkal. Írásunkban a 2020. július 1-jétől a nyugdíjra, illetve az egészségügyi szolgáltatásra köthető megállapodások, továbbá az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése kapcsán várható változásokról adunk tájékoztatást.

Mezőgazdasági összeírást tart a KSH
November 15. és december 15. között hajtja végre a mezőgazdasági adatgyűjtését a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az ország 484 településére kiterjedő felvétel eredményei segítik a gazdálkodókat, döntéshozókat, amihez az adatszolgáltatók részvételükkel, pontos adatszolgáltatásukkal nagyban hozzájárulnak – közölte a statisztikai hivatal.

Ez segítheti a távmunka bevezetését
Akkor tudják sikeresen bevezetni a munkaadók a távmunkát vagy a rugalmas munkaidőt a munkatársak számára, ha megtalálják azokat az informatikai vagy más egyéb megoldásokat, amelyek segítségével objektívan mérhető a dolgozók teljesítménye – mutat rá a Magyar Távmunka Szövetség.

Az üzlet, ami ismét az élre repítette Bill Gates-t
Ismét Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség pénteken ismertetett Bloomberg Billionaires Indexéből. A mutató naponta frissül, rendre a New York-i tőzsde zárása után.

Szabadságolások az ünnepek körül
Közelednek az ünnepek, illetőleg a naptári év vége. Érdemes így áttekinteni, hogy a munkáltatóknak a szabadság kiadása terén milyen kötelezettségei vannak. Ennek keretében azt is bemutatjuk, hogy a szabadság mely esetekben tolható át a következő évre. Lássuk akkor a tudnivalókat!

Észtországi cégnél magyar ügyvezető
Ha egy észtországi bejegyzésű cég magyar ügyvezetőt alkalmaz, be kell-e jelenteni a magyar ügyvezetőt, illetve mi a teendő ebben az esetben a járulékokkal? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő, jogász válaszolt.

Áfa kétszer
Olvasónk Magyarországon vásárolt és Ausztriában honosított gépjárművel kapcsolatban szerette volna megtudni, hogy mi minősül közösségen belüli termékbeszerzésnek, illetve tisztázni akarta az üggyel összefüggésben az áfa megfizetésének szabályait. Szakértőnk, dr. Verbai Tamás jogász válaszolt a kérdésre.

Munkavédelmi képviselő választása
Olvasónk munkavédelmiképviselő-választási kérdéssel fordult hozzánk. Arra volt kíváncsi, hogy a feltételként előírt 20 fő számítása miként történik, illetve arra, hogy a választás lebonyolítására ki kötelezett. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő válaszolta meg részletesen a kérdést.

Négyszereplős láncügylet
Olvasónk egy négyszereplős láncügylet kapcsán tett fel kérdést, amely arra irányult, hogy egy ilyen láncügylet esetében miként kell a számlát kiállítani, milyen adózási feladatai vannak a feleknek, illetve milyen dokumentáció szükséges a szabályos lebonyolításhoz. A kérdésre Tüske Péter vámszakértő válaszolt.

Több mint 50 ezer doboz cigaretta és kőpor az üdítők között
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy macedón teherautó ellenőrzésekor több mint 50 ezer doboz adózatlan cigarettát találtak Röszkén – írja honlapján a NAV.

A közigazgatásban elrendelt létszámstop nem vonatkozik az egészségügyi intézményekre
Az egészségügyi intézményekre nem vonatkozik a közigazgatásban elrendelt létszámstop – közölte az egészségügyért felelős államtitkár egy budapesti szakmai konferencián pénteken.

Valean szerint jöhet a kerozinadó
A repülőjáratok számának csökkentése helyett jobb forgalomszervezésre, az üzemanyag-használat leszorítására lenne szükség a károsanyag-kibocsátás mérséklése érdekében, de a kerozinadó bevezetése is a lehetőségek között van – jelentette ki csütörtök délutáni európai parlamenti (EP) meghallgatásán a román biztosjelölt.

Költségelszámoláskor alkalmazható üzemanyagárak
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a személyi jövedelemadóról szóló törvény 82. § (2) bekezdésének megfelelően közzétette a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat – írja honlapján a NAV.