Hírfolyam - 2019. augusztus 22., csütörtök

Irodának felújított és átminősített lakóépület egy részének bérbe adása lakásként.
Egy KFT egy régi lakóépületet vásárolt, átminősítette irodának és a felújítás után visszaigényelte az ÁFÁ-t. Korábban ( 2018 év ) tevékenysége bővült ingatlan bérbeadással. Az iroda nagynak minősült és 2 db lakást is kialakított. A lakásokat kiadta természetesen ÁFA nélkül.Kérdésem ilyen estebe belehet jelentkezni az ÁFA körbe évközbe? Az alap törvény szerint december 20 után jelentkezhet be az ÁFA hatálya alá, mint ingatlan bérbeadás. Azt megteheti hogy addig ÁFA mentesen állítja ki a bérbeadás számláit és 2020 01.01-től ÁFA tartalommal, vagy visszamenőleg a 2019 évi ingatlan bérbeadás számláit ÁFA tartalommal kiállítja és önellenőrzi a bevallásait..Ezeket a kérdéseket azért teszem fel mert a lakásokra is vissza lett az ÁFA igényelve mert átalakításkor az épület rendeltetése iroda, de most folyamatba van a vegyes használat engedélyeztetése, de már ingatlan bérbadásról állított ki számlát természetesen ÁFA nélkül. Önök szerint mi a megoldás? Bírság nélkül szeretnénk megoldani az ügyet.

Bt. egyik kültagja elhunyt.Mi a teendő?
Bevételi nyilvántartás vezető EVÁ-s Bt. egyik kültagja elhunyt. Bt. tagjai: 1 beltag, 2 kültag. Mi a teendő? (Hagyatéki eljárás, Cégbíróságnál hogy kel bejelenteni?)

Az ekhósok nehezebben kapnak babaváró-hitelt
Több banknál nem fogadják el jövedelemként az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerint adózott munkabért. Az ekhós munkabér a saját bank által alkalmazott szabályozás szerint nem minősül jövedelemnek, ezért az így adózó személy anyagi helyzetét nem is vizsgálják, hanem automatikusan figyelmen kívül hagyják.

Nincs napirenden az euró bevezetése
Az euró magyarországi bevezetése nincs napirenden, válaszolta a sajtóérdeklődésre a Pénzügyminisztérium sajtóosztálya. Az MNB továbbra is a témában adott korábbi nyilatkozatot tartja irányadónak, miszerint az euró bevezetéséről úgy kell dönteni, hogy szem előtt tartjuk a felzárkózást a fejlett országokhoz.

Nem lesz lassabb az online vásárlás a kétfaktoros azonosítás miatt
Nem lesz lassabb az online bankkártyás fizetés a szeptember 14-től kötelezően bevezetett kétfaktoros azonosítás miatt, a bank ugyanis valós időben küldi a kódot tartalmazó SMS-t. A kétfaktoros azonosítást az online térben történő biztonságos vásárlásért vezeti be az Európai Unió.

Ingatlan értékesítés saját cégnek részletekben történő kp-s fizetéssel.
Két magánszemély(férj, feleség) , aki 50-50%-ban tulajdonos egy családi házban(ingatlanban) értékesítené a házat a férj tulajdonában álló egyszemélyes Kft részére. Az ingatlan csak akkor kerülne át a Kft tulajdonába, ha a teljes vételár megfizetésre kerül a Kft részéről. Viszont ez akár több év alatt teljesülne előre láthatólag, a Kft egyenlőre csak vételár előlegeket fizetne kp-ban a magánszemélyek részére havi 1 vagy 1,5 millió Ft alatti értékben. Kérdésként merült fel, hogy ilyen esetben a Kft nem fog -e mulasztási bírságban részesülni, ha ezeket az előlegeket kifizeti a magánszemélyek részére? A kifizetés havonta nem haladná meg a 1,5 millió Ft -os kp korlátot, de mivel ezek egybe tartozó jogügyletek, így a törvény alapján összeszámítódnak? Az előleg formát, mint fizetési formát azért választja a Kft, mert a vételár teljes kifizetésének hiányában ezek az előlegek így visszakerülhetnek a Kft tulajdonába, nem bukná el, mint a foglalót. Az ingatlan értékesítés ügyvéd által készítendő adásvételi szerződéssel lenne lebonyolítva.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai (információs füzet)
A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelme a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) alapján önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik, a fizetendő adó mértéke 15 százalék. A termőföld bérbeadásából, valamint a fizető vendéglátásból származó jövedelem – ez utóbbinál feltéve, hogy annak adókötelezettségére a magánszemély a tételes átalányadózást választja – külön adózó jövedelemnek minősül.

Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai (információs füzet)
A mezőgazdasági őstermelő fogalma, a tevékenység meghatározás. Az őstermelői (közös őstermelői) igazolvány. A családi gazdaság és a családi gazdálkodó fogalma. A jövedelem meghatározása. A bevétel, a bevételt csökkentő kedvezmények. A költségek elszámolása. Kistermelői költségátalány. Őstermelői adókedvezmény. Adóelőleg-fizetés. Az őstermelésből származó jövedelem bevallása. Az általános forgalmi adó kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalók. Biztosítás és járulékfizetés.

A szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályok (Információs füzet)
A szakképzési hozzájárulás kötelezettség teljesítését a 2011. évi CLV. törvény (Szht.) szabályozza. Az Szht. határozza meg a kötelezettség teljesítésének lehetséges módjait, annak feltételeit. A gyakorlati képzést szervezőnek a kötelezettsége megállapításakor a gyakorlati képzés költségeinek a szakképzési hozzájárulás terhére történő elszámolásánál figyelembe vehető gyakorlati képzési normatívák mértékéről és a csökkentő tétel számításáról szóló 280/2011. (XII.20.) Korm. rendeletre figyelni kell

Közlemény az üzemanyagárakról
A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Évközi változások a mezőgazdasági őstermelők adókötelezettségeiben
A Szocho tv. 2019. január 1-jétől a költségvetési bevételek folytonosságának biztosítása érdekében a mezőgazdasági őstermelők meghatározott csoportja számára negyedévente a szociális hozzájárulási adó előlegének fizetési kötelezettségét írta elő. Az évközi módosítás azonban éves adómegállapítási időszakot vezet be, ezzel pedig szűkül azoknak az őstermelőknek a köre, akiknek negyedévente a szociális hozzájárulási adó előlegét fizetniük kell.

EVA-s Kft KATA-s Bt szeretne lenni.
2019-ben EVA-s Kft.-kén működő cég szeretne 2020-tól (Bt.vé történő átalakulás követően) KATA-s, alanyi ÁFA mentes adózóként tovább működni. 2018-ban jóval 12 M Ft. felett volt a bevétele, 2019-ben nem lesz több 7 M Ft.-nál. Ahhoz, hogy minden szempont érvényesüljön jól járunk el, ha 2019-ben átalakul Kft.-ből Bt.-vé (nem változna a tulajdonosi szerkezet, szavazati jog, stb.), így 2019-ben még EVA-s Bt-ként működne, majd 2019.12.01-12.20-a között kijelentkezne az EVA alól, és bejelentkezne a KATA alá 2020-ra vonatkozólag. Így Bt.-ként 2020-ra KATA-s lenne. Az EVA-ból történő kijelentkezéssel, ÁFA alannyá válik, és mivel 2019-ben 12 M Ft. alatt volt a bevétele, ezért lehetne alanyi adómentes adózó. Vagy valamelyik pontban rosszul gondolkodunk? Az átalakulással esetleg kikerül az EVA alól (bár ilyet a törvényben nem olvastam). A cél az lenne, hogy KATA-s, alanyi adómentes, Bt.-ként tudjon tovább működni.

Ügyvezető részére kifizetett lakásbérleti díj elszámolása.
Magánszemély ügyvezető bérbe adja a cége részére a lakóingatlana egy részét. A cég ezt a kifizetést hová könyveli? Személyi jellegű ráfordításként vagy igénybevett szolgáltatásként?

Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek

Az Unión belül a vevői készletekre vonatkozó speciális szabály egységessé válik 2020-tól, így két különböző uniós országban működő eladó és vevő minden országban azonos feltételek alapján mentesül az extra adóadminisztráció és adóbejelentkezési kötelezettség alól - írja az RSM blogja.

The post Uniós áfaváltozások 2020-tól – vevői készletek appeared first on Adó Online.

Autóipari hullámvölgy: rövidített munkaidőt vezet be a Schaeffler Erlangenben

Rövidített munkaidő bevezetésére készül a Schaeffler német autóipari beszállító cég egy hazai üzemében az ágazat egészére jellemző hullámvölgy miatt.

The post Autóipari hullámvölgy: rövidített munkaidőt vezet be a Schaeffler Erlangenben appeared first on Adó Online.

11 százalékkal nőtt a belföldi turizmus

A második negyedévben 11 százalékkal bővült a belföldi turizmus a tavalyi év azonos időszakához képest a Szállás.hu becslése szerint, az átlagos foglalási érték 42 ezer forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot - közölte a portál.

The post 11 százalékkal nőtt a belföldi turizmus appeared first on Adó Online.

Információ – biztonság…

Megvizsgálva a magyar kkv szektorban működő cégeket, megfigyelhető, hogy sokszor a nagyvállalatokhoz hasonló problémákkal küzdenek, de esetükben a méretgazdaságossági mutatók egész más képet festenek, így más megoldások és lehetőségek állnak a kkv szektor képviselői rendelkezésére.

The post Információ – biztonság… appeared first on Adó Online.

Nagyot ment a norvég nyugdíjalap

A norvég állami nyugdíjalap (SPU), a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapjának befektetései 28,5 milliárd dollár nyereséget hoztak az idei második negyedévben.

The post Nagyot ment a norvég nyugdíjalap appeared first on Adó Online.

Ötszáznál többen igényeltek bölcsődei támogatást

Már több mint ötszázan igényelték a két hete bejelentett, havi legfeljebb 40 ezer forintos bölcsődei támogatást - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) családpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

The post Ötszáznál többen igényeltek bölcsődei támogatást appeared first on Adó Online.

Ilyen lesz az online vásárlások új menete

A bankok felkészülnek a szigorúbb azonosítási szabályokra, de az ügyfeleknek is van teendőjük, ha szeptember 14-ike után is szeretnének online vásárolni, ekkor lép ugyanis életbe a szigorúbb ügyfélazonosítási uniós előírás. A kártyabirtokosoknak aktiválniuk kell az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amely bankonként eltérő lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet.

The post Ilyen lesz az online vásárlások új menete appeared first on Adó Online.

NAV-figyelő 33. hét: kihirdették a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárakat

A NAV közzétette a szeptemberi üzemanyagárakat, és ismertették az ekho megváltozott szabályait. Frissültek a feketelisták és tovább kattog az adótraffipax.

The post NAV-figyelő 33. hét: kihirdették a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárakat appeared first on Adó Online.

Kevesebb lesz idén az alma

Erős keresletre számítanak a magyar almatermelők, mivel az idei termés a 600-650 ezer tonnát kitevő többéves átlagmennyiségtől várhatóan gyengébb, mintegy 450-500 ezer tonna lehet majd - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

The post Kevesebb lesz idén az alma appeared first on Adó Online.

Brexit: a liberálisok nem Corbynnal pótolnák Boris Johnsont

Jo Swinson, az ellenzéki brit Liberális Demokraták párt vezetője pénteken közölte, hogy két, általa javasolt politikus, a kormányzó Konzervatív Párt tekintélyes veteránja, Ken Clarke és a parlamenti ellenzék legnagyobb erejét adó Munkáspárt (Labour) tapasztalt egykori vezetője, Harriet Harman egyaránt kész lenne vezetni egy átmeneti kormányt abban az esetben, ha a Labour jelenlegi vezetője, Jeremy Corbyn által a Boris Johnson miniszterelnök ellen kilátásba helyezett bizalmatlansági indítvány sikerrel járna.

The post Brexit: a liberálisok nem Corbynnal pótolnák Boris Johnsont appeared first on Adó Online.

Élelmiszer-automaták blokkolása

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény évközi változásai

Kétmillió forint értékű cigit talált Rudi
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Ártándnál egy románkisbuszban megközelítőleg kétmillió forint értékű adózatlan cigarettáttaláltak. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.

19KIVA
Bevallás a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, innovációs járulék, osztalék utáni adót kiváltó adó)  Tisztelt Adózók! A módosított kitöltési útmutató és az aktív súgóprogram az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények uniós jogharmonizációs kötelezettségek miatt szükséges módosításáról szóló 2019. évi LXXII. törvényben és az egyes adótörvények és máskapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényben foglalt, a kisvállalati adót és az innovációs járulékot érintő, 2019. július 24-én, valamint 2019. augusztus 23-án hatályba lépő változásokat tartalmazza. A jogalkotó kiegészítette a kisvállalati adóalanyiság választásának feltételeit (Katv. 16. § (2) bekezdés új f)-g) pontjaival), valamint szövegében pontosította a kisvállalati adóalanyiság megszűnési feltételeit (Katv. 19. § (5) bekezdés l) pontját). A 2019-ben kezdődő adóévtől a kisvállalati adó alanya mentesül az innovációs járulék előleg-kiegészítési kötelezettsége alól, valamint az adóév utolsó előlegének megfizetési határideje a jövőben már nem függ az előleg-kiegészítés határidejétől. Ebből fakadóan a korábban előírt 2019. december 20-ai előleg-kiegészítés 1901 nyomtatványon való bevallási és befizetési határideje elmarad, a 18KIVA bevallásban előremutató esedékességgel bevallott innovációs járulék előleg-ütemezés 2. részletének határideje pedig 2019. december 20-a helyett 2020. január 20-ára módosul. Továbbá a 19KIVA bevallásban előremutató esedékességgel bevallandó innovációs járulékelőleg részlet határideje a korábban kiadott 2020. december 21-e helyett 2021. január 20-ára változik. A 18KIVA bevallásban az innovációs járulék elszámolásakor a 1801. számú bevalláson vallott előleg-kiegészítést még be kell vonni a számításba, ugyanakkor a 19KIVA bevallásban az innovációs járulék elszámolásakor előleg-kiegészítéssel már nem kell kalkulálni. A módosítás a nyomtatványkép változásával nem jár.

18KIVA
Bevallás a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, innovációs járulék, osztalék utáni adót kiváltó adó) Tisztelt Adózók! A módosított kitöltési útmutató és az aktív súgóprogram az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvényben foglalt, az innovációs járulékot érintő, 2019. július 24-én hatályba lépő változásokat tartalmazza. A 2019-ben kezdődő adóévtől a kisvállalati adó alanya mentesül az innovációs járulék előleg-kiegészítési kötelezettsége alól, valamint az adóév utolsó előlegének megfizetési határideje a jövőben már nem függ az előleg-kiegészítés határidejétől. Ebből fakadóan a korábban előírt 2019. december 20-ai előleg-kiegészítés 1901 nyomtatványon való bevallási és befizetési határideje elmarad, a 18KIVA bevallásban előremutató esedékességgel bevallott innovációs járulék előleg-ütemezés 2. részletének határideje pedig 2019. december 20-a helyett 2020. január 20-ára módosul. A 18KIVA bevallásban az innovációs járulék elszámolásakor a 1801. számú bevalláson vallott előleg-kiegészítést még be kell vonni a számításba, ugyanakkor a 19KIVA bevallásban az innovációs járulék elszámolásakor előleg-kiegészítéssel már nem kell kalkulálni. A módosítás a nyomtatványkép változásával nem jár.

VHCSEL
Az adatlap a meghatározott cselekményekkel kapcsolatos végrehajtási eljárásokmegindítására szolgál

EMEGKERH
Az EMEGKERH űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál hivatali kapun keresztül. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

EMEGKER
Az EMEGKER űrlap az adók módjára behajtandó köztartozásokkal kapcsolatos behajtásimegkeresések benyújtására szolgál. A verzióváltással az új regisztrációs számok és a kapcsolódó jogcímkódok betöltésrekerültek azűrlapra.

A mennyiség számított nem a minőség
Hamis volt az a 41 ezer üvegnél is többparfüm, az a 16 ezer napszemüveg és az a csaknem 5 ezer kozmetikai termék, amita Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy budapesti raktárépületbenfoglaltak le. A jogtulajdonosoknak okozott kár csaknem eléri az egymilliárdforintot

NAV_J42
Egyéb jövedéki szakterületi bejelentések, kérelmek, nyilatkozatok Papíron csak a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény 84. § (2) bekezdésébenmeghatározott esetekben intézhető.

Közlemény az üzemanyagárakról

Még mindig sok a szabálytalanság a Balatonnál
Csaknem minden negyedik vállalkozásnál találtvalami szabálytalanságot balatoni ellenőrzéssorozatán a Nemzeti Adó- ésVámhivatal (NAV). A vállalkozók negyede annak ellenére mulasztott, hogy azakciót a hivatal ezúttal is előre meghirdette honlapján. Az ellenőrzéssorozatkapcsán kiszabott mulasztási bírság megközelíti a 115 millió forintot.

19T201T
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre kötelezett jogi személyiségű vállalkozások és egyéni cégek részére 

19T201
BEJELENTŐ ÉS VÁLTOZÁSBEJELENTŐ LAP a cégbejegyzésre nem kötelezett jogi személyek, nonprofit szervezetek – a törzskönyvi jogi személyek és a civil szervezetek kivételével –, külföldi vállalkozások, tulajdonostársak közössége, a bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyontömeg, valamint csoportos adóalanyiság esetén a csoport részére

Jövedéki statisztikák

Százötvenmillió készpénzben
Ennyit tartottak maguknál annak a vagyonvédelemmelfoglalkozó adócsaló céghálózatnak a vezetői, amit a napokban vont ki azőrző-védő piacról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az országos akcióbanösszesen 800 millió forint értékű vagyontárgyat és készpénzt foglaltak a NAVmunkatársai, a bűnszervezet irányítói és könyvelői letartóztatásban vannak.

Betiltották az eldobható műanyagok használat a Mount Everest-régióban
A nepáli hatóságok betiltották az egyszer használatos műanyagok használatát a Mount Everest-régióban, hogy csökkentsék a hegymászók által hátrahagyott szemetet.

Ezek a legnépszerűbb belföldi úticélok
A második negyedévben 11 százalékkal bővült a belföldi turizmus a tavalyi év azonos időszakához képest a Szállás.hu becslése szerint, az átlagos foglalási érték 42 ezer forint volt, ami 14 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot – közölte a portál csütörtökön az MTI-vel.

Munka iskolaszövetkezetben, közérdekű nyugdíjas-szövetkezetben
Az iskolaszövetkezet a középfokú iskolával, kollégiummal, alapfokú művészeti iskolával tanulói jogviszonyban álló tanulók, továbbá a felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban álló hallgatók számára biztosít lehetőséget a munkavégzési feltételek megteremtésére, valamint gyakorlati képzésük elősegítésére. A közérdekű nyugdíjas-szövetkezet célja, hogy a még aktív időskorúak számára foglalkoztatást, munkaerőpiaci reaktivizálást biztosítson, a tagok gazdasági és szociális helyzetét előmozdítsa, továbbá az, hogy a következő generációk számára a tagoknál felhalmozódott tudás, szakmai- és élettapasztalat átadásra kerüljön.

Környezet- és állatvédők beperelték a Trump-kormányt
Környezet- és állatvédő csoportok beperelték az amerikai kormányt a veszélyeztetett fajok védelméről szóló törvény átalakítása miatt, amely szerintük visszalépést jelent a kihalás szélén lévő állatok védelmében.

Bírság fenyegeti azokat, akik a NAV általi blokkolás ellenére üzemeltetik az élelmiszer-automatákat
Blokkolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azoknak az élelmiszer-automatáknak az automata felügyeleti egységét (AFE), amelyek felügyeleti szolgáltatását a Magyar Posta Zrt. megszünteti.

Felmérés készült a félkész és kész élelmiszerek össszetételéről
A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

Előbb érkezik a családi pótlék
A szeptemberi iskolakezdés megkönnyítése érdekében 2019. augusztus hónapban a családi pótlék utalása előrehozott időpontban történik.

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, II. rész. Vásárlás, önellenőrzés
Cikksorozatunk második részében a műemléki ingatlannal, a nyilvántartott műemléki értéknek minősülő ingatlannal, illetve a helyi egyedi védelem alatt álló ingatlannal (a továbbiakban együtt: műemléki ingatlan) kapcsolatos beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményének gyakorlati alkalmazása során felmerülő egyes kérdéseket válaszolunk meg: vásárlás mint beruházás, több ütemű beruházás, önellenőrzés.

Esett a bitcoin árfolyama
Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás víziközmű-fejlesztésre
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjából 1,5 milliárd forintot igényelhettek a víziközművek a fenntartható működés biztosítására és a hozzá kapcsolódó rendszerek műszaki állapotának fejlesztésére.

Kétmilliárdos fejlesztés az oroszlányi hulladékkezelőben
Az Oroszlány, Tata és több kistelepülés hulladékkezelését végző társaság uniós támogatással kétmilliárd forintos fejlesztéssel bővíti a helyi lerakót, 22 új járművet állít forgalomba és szelektív hulladékkezelési rendszert vezet be – tájékoztatta szerdán az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetője az MTI-t.

Privatizál az euró bevezetése érdekében a horvát állam
A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik – írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Kevesebbet, de így is mesés összeget keresnek a londoni értéktőzsde száz legnagyobb vállalatának vezetői
Több mint 10 százalékkal csökkent tavaly a Londoni Értéktőzsde FTSE-100-as irányadó indexét alkotó száz legnagyobb vállalat vezetőinek keresete, de még így is 117-szer többet keresnek, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatott brit munkavállalók.

Adótraffipax: ezekre fókuszálnak a héten a NAV ellenőrei
Ezen a héten elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, a papír- és írószerboltokat ellenőrzik a NAV revizorai. Az adóhatóság honlapján közzétett adótraffipax szerint kiemelt ellenőrzésre számíthat néhány település, ami nem zárja ki, hogy másutt is megjelenjenek a revizorok.

Amit az adatvédelmi tisztviselő kijelöléséről tudni kell
Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) szerint az adatkezelőknek, illetve az adatfeldolgozóknak szükségük lehet adatvédelmi tisztviselő kijelölésére. Amennyiben ilyen kötelezettségük merül fel, érdemes ténylegesen kompetens személyt választani. Nézzük, mikor kell adatvédelmi tisztviselőt kijelölnünk és ki az ideális személy!

Az állam finanszírozási képességéről, a háztartások megtakarításairól és hitelfelvételéről közölt adatokat az MNB
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2019 második negyedévével záruló egy évben a GDP -1,2 százalékát tette ki, közölte az MNB. Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 67,0 százalékát érte el 2019 második negyedévének végén. Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 68,7 százaléka volt. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2019 második negyedévével záruló egy évben a GDP 5,2 százaléka volt.

Reklámadó: hogyan tovább?
A 2019-es nyári adócsomag példátlan fordulatot hozott a reklámadó szabályaiban. A jogalkotó határozott időre felfüggesztette a rendelkezések alkalmazását, méghozzá év közben, miközben magát a szabályrendszert érintetlenül meghagyta. Mi áll a háttérben, és hogyan hat ki mindez a reklámok megrendelőire? – a Mazars összefoglalta.

A román vendégmunkások fele nem akar hazatérni
Egy felmérés szerint két év alatt tíz százalékkal csökkent a hazatérni akaró román vendégmunkások aránya, így a külföldre távozottak több mint fele nem akar visszatérni szülőhazájába – közölte kedden egy civil szervezet.

Trump elismerte: árthat Amerikának a Kínával folytatott kereskedelmi vitaq
A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak – mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak.

Műemléki ingatlanokhoz kapcsolódó adóalap-kedvezmény, I. rész
2017. január 1-jétől került be a társasági adó rendszerébe a műemléki, nyilvántartott műemléki értéknek minősülő és a helyi védelem alatt álló ingatlanok karbantartásához, fejlesztéséhez kapcsolódó adóalapcsökkentő tétel. Bár a kedvezményt feltehetően szűk adózói kör érvényesítheti, esetükben annál fontosabb, hogy a több háttérjogszabályt (számvitel, építésügy, műemlékvédelem) is érintő szabályozást pontosan alkalmazzák.