Hírfolyam - 2020. június 5., péntek

Pótbefizetés egyszemélyes Kft-nél
Egyszemélyes Kft esetén a veszteségek fedezetére elő lehet-e írni pótbefizetést? A Ptk. 3:183 §-ának (1) bekezdése szerint "Ha a társasági szerződés feljogosítja a taggyűlést arra, hogy a veszteségek fedezetére pótbefizetési kötelezettséget írjon elő a tagok számára..." szöveg szerepel. Az egyszemélyes Kft-nél nincs taggyűlés, alapítói döntés/határozat van. Ebben az esetben elég egy alapítói határozat a pótbefizetésről vagy az alapítói okiratnak kell feljogosítania a tagot a fentiek szerint?

Egyéni fejlesztési időre kell külön megállapodást kötni?
Csökkentett munkaidős bértámogatás esetén valakinek 8 óráról 4 órára csökken a munkaideje. A T1041-esen ez bejelentésre kerül. A támogatásban többek között elő van írva, hogy a munkavállalónak meg kell kapnia a munkaidő csökkenés előtti nettó bérét. Tegyük fel, hogy 180.000 nettó bér esetén, ha 4 órára csökken a munkaidő, kap 90.000-et. A támogatás a kieső munkaidő 70%-át fedezi, azaz 63.000 Ft-ot. A maradékot (27.000 Ft-ot) egyéni fejlesztési időre kell kapnia a munkavállalónak amire külön megállapodást kell vele kötni?

Növeli-e a KIVA alapját a cégvezetőnek nyújtott kölcsön?
Egyéni Cég 2019. január 1-el tért át a KIVA adózásra. 2019 évben a cégvezető kölcsönt adott magának, amivel csökkent a pénztár összege. A mentesített értéket még így is meghaladja a pénztár záró összege. A kölcsön összege KIVA alap növelő tétel?

Havi munkaidőkeretben dolgozó díjazása munkaszüneti napon
Órabéres munkavállaló munkaszerződése úgy szól, hogy az alapbére magában foglalja az Mt. 140-142. §-aiban felsorolt pótlékokat, és emellett kap a 143. §-ban felsoroltakra átalányt. Egy havi munkaidőkeretben dolgozik, a munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli. Ha a hónapban akár hétköznapra, akár hétvégére eső munkaszüneti napon dolgozik, azért az alapbérén felül jogosult-e más díjazásra?

Kuratórium elnökének megbízási díja
Egy alapítvány kuratóriumi elnöki tisztségét megbízási jogviszonyban látná el. A megbízási díj után van-e lehetősége 10% költséghányad elszámolásra vagy mint tiszteletdíj után a jövedelme nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül és a bevétel 100%-át kell jövedelemnek tekinteni?

Betegszállítási számlák szerepeltetése az Áfa bevallásban
Egy Kft. betegszállítással foglalkozik és ezt a tevékenységet számlázza magánembereknek. A Kft ügyvezetője állítja, hogy ezeket a számlákat nem kell az ÁFA bevallásban szerepeltetnie. Én úgy tudom, hogy ezeket a számlákat az ÁFA bevallás 08. sorába, mint Közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes értékesítések, között adatot kell szolgáltatni. Melyikőnknek van igaza?

Illetékmentessé válhat a testvérek közötti ajándékozás és öröklés
A jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól a benyújtott törvényjavaslat szerint. Az illetékekről szóló törvény az egyértelmű jogértelmezés érdekében önálló fogalom-meghatározásként rögzítené a testvér definícióját.

NAV: számlázás csoportos áfa-alanyiság esetén
Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő személy csoportos áfa-alany tagja, akkor a részére kiállított számlán, ha az áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja, 2020. július 1-től pedig minden esetben a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni, nem a tag adószámát.

Jövőre jelentősen emelkedik a szolidaritási hozzájárulás, és a teljes gépjárműadót elveszik az önkormányzatoktól
Jövőre a korábban 40%-ban az önkormányzatok által felhasználható gépjárműadó teljes összegét elveszik a településektől, és durván megemelik az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást is.

Egyszerűsödik a csok, a babaváró hitel és a jelzáloghitel csökkentésének igénylése
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre. A jelzáloghitelek csökkentését olyan esetekben is igényelhetik a családok, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van.

Külföldi leányvállalat megszüntetésének van-e Magyarországon bármilyen adó vagy illeték vonzata?
2005-ben magyar magánszemély tulajdonosokból álló két Társaság Kft-t alapított Horvátországban egy tengerparti - üres telek - ingatlan vásárlására.Ma már lehet külföldi jogi személynek ingatlan tulajdona Horvátországban. A horvátországi Cég azóta is megvan, de bevétele sosem volt, a telek üres. A felmerült költségek miatt a tulajdonosok részben tőkeemeléssel, részben kölcsönnel biztosították fennmaradását, a cég veszteséges. A leányvállalat fenntartása költséges, a két magyarországi tulajdonos a horvátországi céget szeretné megszüntetni. Van-e bármilyen adó vagy illeték vonzata a döntésnek Magyarországon?

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő cég árbevétel-elszámolása
Egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő cég 2019-es évben teljesített szolgáltatásnyújtását 2020 januárban számlázza ki. Melyik évi árbevételét növeli a számla? E témakörben több egymásnak ellentmondó válasszal találkoztunk, pl. az MKK tudástárban (323 konzultáció) alapján ez 2019-es évi bevételnek minősül. Más adószakértő szerint 2020-asnak. Mi az önök álláspontja?

Lehet-e az utalvány egyben a számla is?
Ügyfelem online is szeretne belépőjegyeket értékesíteni. Önmaga a kibocsátó és a beváltó is. Ha egycélú utalvány formát ad az értékesítésnek, az egyidejű számlaadási kötelezettségnek megfelelhetünk-e, ha magára az utalványra rákerülnek a számla kötelező tartalmi elemei?

Újrafoglalkoztatás alkalmi foglalkoztatás keretében
Egy cég kiléptet egy munkavállalót akit később alkalmi foglalkoztatás keretében újra foglalkoztat. Tudomásunk szerint ezt a vonatkozó törvények értelmében 30 napon belül nem teheti meg. Van-e olyan lehetőség, hogy ezt mégis megtegye és azt az ellenőrző hatóság ne tekintse járulékkal való visszaélésnek egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során?

Online számlaadat-szolgáltatás csoportos adóalany vevő esetén
Ha a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő személy csoportos áfaalany tagja, akkor a részére kiállított számlán (ha az áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja, 2020. július 1-jétől pedig minden esetben) a csoportazonosító szám első nyolc számjegyét kell feltüntetni, nem pedig a tag adószámát. Így az online számlaadat-szolgáltatás során is a csoportazonosító számot kell a NAV-nak megküldeni.

MKKSZ: Veszélyben az önkormányzati dolgozók foglalkoztatási biztonsága

Veszélybe került az önkormányzati dolgozók helyzete, mert számos kormányzati döntés hátrányos volt az önkormányzatok költségvetési pozíciójára - jelentette ki a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

The post MKKSZ: Veszélyben az önkormányzati dolgozók foglalkoztatási biztonsága appeared first on Adó Online.

OC: akár hatmilliót is érhet a fővárosban egy garázs

Vidéken átlagosan kétmillió forintot ér egy garázs, ugyanezért a fővárosban ennek a többszörösét kell fizetni, akár hatmilliót is érhet egy autótároló – derül ki az Otthon Centrum legfrissebb felmérésből.

The post OC: akár hatmilliót is érhet a fővárosban egy garázs appeared first on Adó Online.

Így vehető igénybe a bértámogatás a kölcsönzött munkavállalók esetén

A kormány a munkaerő-kölcsönzés keretében dolgozókra is kiterjesztette a csökkentett munkaidőben (kurzarbeit) történő foglalkoztatás esetén igényelhető bértámogatást. Az intézkedés több ezer munkavállaló számára jelenthet megoldást, hogy a járvány miatt kialakult gazdasági visszaesés ellenére se veszítsék el munkájukat. A Prohuman munkaerő-kölcsönző összegyűjtötte a bértámogatás igénybevételének legfontosabb tudnivalóit. A meghosszabbított programra augusztus 31-ig adható be igénylés.

The post Így vehető igénybe a bértámogatás a kölcsönzött munkavállalók esetén appeared first on Adó Online.

Áprilisban földbe állt a turizmus

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,7 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

The post Áprilisban földbe állt a turizmus appeared first on Adó Online.

Harmadával csökkent az ipari termelés áprilisban

Áprilisban jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása, így az ipari termelés 36,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 36,6 százalékkal csökkent - jelentette pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

The post Harmadával csökkent az ipari termelés áprilisban appeared first on Adó Online.

Gazdasági bűnözés: élen az ügyfélcsalások – infografika

A gazdasági bűnözésről készített friss globális felmérés alapján a vállalatok 35 százaléka tapasztalt ügyfelek által elkövetett csalást az elmúlt 24 hónapban. A PwC megelőző, 2018-as kutatása során még csak 29 százalékos volt ez az arány, ám a legnagyobb mértékben épp az ügyfélcsalások szaporodtak meg azóta, így mostanra átvették a vezetést. Közvetlenül utánuk a kiberbűnözés következik, […]

The post Gazdasági bűnözés: élen az ügyfélcsalások – infografika appeared first on Adó Online.

Visszaszámlálás: július 1-jén jönnek a számlázásra vonatkozó áfa-változások

2020. július 1-jétől az eddiginél lényegesen szélesebb körben kell majd adatot szolgáltatni a kibocsátott és a befogadott számlákról. Az év második fele további változásokat is hoz a számlázásra vonatkozó áfa-előírások terén. Ezek egyrészt az áfa-bevallások adóhatóság általi kiajánlását, másrészt a gazdaság további fehérítését szolgálják.

The post Visszaszámlálás: július 1-jén jönnek a számlázásra vonatkozó áfa-változások appeared first on Adó Online.

Kérdések a külföldi befektetők magyarországi tulajdonszerzéséről

Egy 2020. május 25-én kihirdetett kormányrendelet alapján bizonyos szektorokban külföldi befektetők csak miniszteri engedéllyel szerezhetnek befolyást magyarországi székhelyű gazdasági társaságban. A bejelentési kötelezettség alá eső külföldi tulajdonszerzés véleményezésére 45 napja van az érintett miniszternek, döntése alapján megvalósulhat vagy bukhat egy tranzakció.

The post Kérdések a külföldi befektetők magyarországi tulajdonszerzéséről appeared first on Adó Online.

EUB: semmisek az EB magyar adók felfüggesztését elrendelő intézkedései

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében megsemmisítette az Európai Bizottságnak a Magyarország által bevezetett dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások bizonyos tevékenységeihez kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazásának felfüggesztését elrendelő intézkedéseit.

The post EUB: semmisek az EB magyar adók felfüggesztését elrendelő intézkedései appeared first on Adó Online.

KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom

Áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az előző év azonos időszakához képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

The post KSH: áprilisban 10,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom appeared first on Adó Online.

Mobilapplikáción is elérhető a NAV Online Számlázó programja
2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai. Ettől az időponttól bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. A számla áthárított áfatartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított/kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki. Ebből következik, hogy bővül azon áfaalanyok köre is, akiknek a határnaptól a kiállított/kibocsátott számlákról adatot kell szolgáltatni a NAV számára. Ennek teljesítésében segít ügyfeleinek a NAV új szolgáltatásával, az Online Számlázó program mobilapplikációjával, ami az Apple App Store és a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető és használata is díjmentes.

2029EUD
A 2020. évben kezdődő üzleti évi társasági adónak, az energiaellátók jövedelemadójának, az innovációs járuléknak, valamint a szakképzési hozzájárulás különbözetének, és a növekedési adóhitelnek a bevallása az előtársaságok, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók, valamint a forintról devizára, devizáról forintra, devizáról más devizára áttérő adózók részére Kérjük, használja a legújabb verziót!

Vámhatósági engedéllyel rendelkező nemzeti dohányboltok listája

NAV_J41
NAV_J41 Üzemanyagtöltő állomás adatszolgáltatása

2008
Havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról és egyéb adatokról, valamint a szakképzési hozzájárulásról     Ha nem a kedvezménnyel érintett ágazatok valamelyikében foglalkoztatja munkavállalóit,akkor továbbra is használhatja a 2.0 verziójú nyomtatványkitöltő-programot a 2008 jelű bevallás elektronikus beküldésére. A 2.0 verzió letöltése A 2.0-ra történő visszaállításában segítséget nyújtó leírás  

EMCS információk

Dohánygyártmányok kiskereskedelmi eladási ára

NY
Nyilatkozat a nulla értékadatú bevallás kiváltásáról

Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról!
Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.

Levelet küld a NAV az online számlaadat-szolgáltatás változásairól
A NAV levélben tájékoztatja az áfaalanyokat az onlineszámlaadat-szolgáltatás július 1-jétől hatályba lépő változásairól. Atájékoztatás célja, hogy a hivatal segítse ügyfeleit az új szabályokhoz valóalkalmazkodásban és a zökkenőmentes felkészülésben.

20KISKER
Bevallás a Járványügyi Alap feltöltését szolgáló kiskereskedelmi adóról és adóelőlegről

Már letölthető a NAV Online Számla mobilapplikációja
Az Online Számla rendszerrelkapcsolatos eddigi tapasztalatokról, a júliusi változásokról, a NAV újszolgáltatásáról, az ingyenes Online Számlázó mobilapplikációjáról adottinterjút a növekedés.hu-nak Sinkáné dr. Csendes Ágnes, a NAV szakfőigazgatója. További információk elérhetők itt .

A szabványosított információcseréről szóló 7011/2020. felhívás

B400
B400-as adatlap ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának ajándékozásavagy visszterhes szerzése esetén a különböző adatok bejelentésére

júniusi üzemanyagárak
június(Ft/l) ESZ-95 ólmozatlan motorbenzin 293 Gázolaj 326 Keverék 330 LPG autógáz 226 Közlemény az üzemanyagárakról nav/szolgaltatasok/uzemanyag/uzemanyagarak/uzemanyagar.html Bővebben

1929EUD
A 2019. évben kezdődő üzleti évi társasági adónak, az energiaellátók jövedelemadójának, az innovációs járuléknak, valamint a szakképzési hozzájárulás különbözetének, és a növekedési adóhitelnek a bevallása az előtársaságok, a naptári évtől eltérő üzleti évet választó adózók, valamint a forintról devizára, devizáról forintra, devizáról más devizára áttérő adózók részére Kérjük használja a legújabb verziót!

2071
Bevallás a tevékenységét 2020. évben megszüntető, átalakulással megszűnő, a kisadózó vállalkozások tételes adóját vagy a kisvállalati adót 2020. évben vagy 2021. évtől választó adózók részére

Az EK kedvezményes származási szabályrendszere
.

1929
Bevallás és 1929-A adatszolgáltatás a 2019. évi társasági adóról, az energiaellátók jövedelemadójáról, az innovációs járulékról, illetve a szakképzési hozzájárulásról

Az illemhely nem jó búvóhely
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) munkatársai több mint 30 ezer doboz adózatlan cigarettát foglaltak le egybüntetett előéletű vietnámi állampolgárokból álló csoporttól. A költségvetésnekcsaknem 50 milliós kárt okozó orgazdák a mellékhelységben próbáltak elbújni apénzügyőrök elől.

NAV_J31
Kérelem a Jöt. szerinti tevékenységek engedélyezésére

NAV_J28
Adóraktár adatszolgáltatása a termékkészlet változásokról

NAV_J07
Bejelentés GTIN szám törzsadat változásról, valamint hatósági termékazonosító-szám igénylésről és változásról

Egyes kelet- illetve dél-afrikai országokkal kötött EU megállapodás új származási jegyzőkönyve

Rács mögött a visszaeső szójás áfacsalók
Noha korábban már lebukott, újra szójával próbálkozott a mostletartóztatott három férfi. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), bűnszervezetbenelkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár húsz évet iskaphatnak.

Jövedéki statisztikák

Már csak egy hetük maradt a civilszervezeteknek
Hónap végéig kell elszámolniuk a 2018-ban szja 1 százalékos felajánlásokban részesült civilszervezeteknek. Csak azok a szervezetek kaphatnak jövőre szja 1 százalékos felajánlást, amelyek eljuttatják a NAV-hoz a ’KOZ közleményt június 2-ig. A NAV elektronikus levélben is felhívta a szervezetek figyelmét, nehogy valamely civilszervezet 2021-ben emiatt essen el a támogatástól.

Több mint 2,7 millióan választották a törlesztési moratóriumot
A lakossági ügyfelek kétharmada és a vállalati adósok négyötöde, összesen több mint 2,7 millió ügyfél választotta a hiteltörlesztési moratóriumot június elejéig – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-t pénteken.

Jövő évtől országszerte tilos az avarégetés
Egy szerdán elfogadott törvény a jövő évtől betiltotta az avar és a kerti hulladék égetését.

Befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatai
Megjelentek a befektetési alapok legfrissebb statisztikai adatai – írja honlapján az MNB.

Új Europol-egység a járvány alatt felerősödött pénzügyi bűncselekmények felszámolására
Új egység alakul az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezetén, az Europolon belül a koronavírus-járvány alatt felerősödött pénzügyi bűncselekmények felszámolására.

Július 1-jével kapják meg 500 ezer forintos juttatásukat az egészségügyi dolgozók
Július 1-jével kapják meg bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Egy nap alatt több mint 8800 pályázat érkezett szálláshelyek felújítására
Több mint 8800 pályázat érkezett be a csütörtökön elindult, 60 milliárd forintos keretösszegű magán- és egyéb szálláshelyek fejlesztésére kiírt támogatásra – mondta Horváth Péter, a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón pénteken Esztergomban.

Törvényben rögzítik a távgyógyászat szabályait
A veszélyhelyzetben az orvos-beteg kapcsolat is új alapokra szerveződött, lecsökkent a személyes találkozások száma, ugyanakkor az úgynevezett telemedicinára nem létezett szabályozás. A T/10784. számú törvényjavaslat 85. paragrafusa azonban ezen a helyzeten változtat.

Ágazati vizsgálatot indít a GVH a műsorszolgáltatás és -terjesztés piacán
A Gazdasági Versenyhivatalhoz beérkezett jelzések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek. Így a kisebb szolgáltatóknak eleve magasabb költségeik keletkeznek, ami akár versenyhátrányt is jelenthet – ez a verseny (kínálat) torzulását vagy korlátozását okozhatja. A jelenség végső soron oda vezethet, hogy a hazai fogyasztók választási lehetősége kevesebb számú szolgáltatóra, rosszabb ár-érték arányú programcsomagokra korlátozódik. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke ezért úgy döntött, hogy ágazati vizsgálatot indít e folyamatok feltárására és a szükséges beavatkozás azonosítására – írja honlapján a GVH.

Rendkívüli OPEC-ülés: emelkedni kezdett az olajár
Emelkedett a kőolaj ára arra hírre, hogy szombaton tartják az OPEC és a szervezeten kívüliek rendkívüli ülését, ahol várhatóan arról döntenek, hogy fenntartják a termelésvisszafogásról korábban hozott megállapodásukat.

Mobilszolgáltató általános szerződési feltételeinek tisztességtelenségét állapította meg a Kúria
Tisztességtelenek az általános szerződési feltételek, ha egyes feltételek nem egyértelműek, mások pedig nem tartalmazzák igazolható módon az előfizető tájékoztatásának a tartalmát, illetve abban a fogyasztó őt megillető jogról mond le. Egyoldalú és indokolatlan szabályozási egyenlőtlenséget okoz továbbá, ha az adategyeztetés hibája esetén az előfizető nem kérhet visszatérítést, és a meglévő egyenlegét elveszti – mondta ki a Kúria. A döntéssel jelentős számú fogyasztót érintő általános szerződési feltétel minősül véglegesen tisztességtelennek, és így az annak alkalmazójával szerződő valamennyi félre kiterjedő hatállyal érvénytelennek.

Szabad az út Csehországba, Ausztriába és Szlovákiába
Péntek reggeltől szabad az átjárás, korlátozások nélkül léphetnek át egymás országainak területére a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok – írja a hvg.hu.

Még nem hatályos, de máris módosítják az új társadalombiztosítási törvényt
Többek egészségügyi ellátását oldhatja meg, ha elfogadja az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely rendezné a belföldi fogalmát. Ugyanebben az előterjesztésben szerepelnek a munkaviszony minimális járulékalapjával összefüggő kötelezettségek, de – legalábbis a jogalkalmazói várakozásokhoz képest – hiányos az indítvány.

Adócsalásért több mint 500 ezer euróra büntették a neves focistát
Diego Costa, az Atlético Madrid labdarúgója elfogadta az adócsalásért kiszabott büntetést.

Mély gazdasági visszaesésre kell számítani az euróövezetben
Az Európai Központi Bank (EKB) az idei évre mély euróövezeti recesszióval számol és úgy véli, hogy az idei gazdasági visszaesést csak részben sikerül ledolgozni jövőre.

Áfakülönbözet megfizetésével kapcsolatos ügyben hozott határozatot a Kúria
Nem elégséges a kereset elutasításához az, hogy a felperes nem hivatkozott új tényállási elemre – mondta ki áfafizetéssel kapcsolatos Kfv.I.35.656/2019/10. számú perben hozott határozatában a Kúria.

18-19 milliárd forint van az aszály- és a fagykárok enyhítésére
Az idei esztendő első felének időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban. A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt – olvasható a kormányportálon Nagy István agrárminiszter MTI-nek adott nyilatkozata.

Megsemmisítette több magyar adó felfüggesztését az EU Bírósága
Az Európai Unió Bírósága csütörtökön kihirdetett ítéletében megsemmisítette az Európai Bizottságnak a Magyarország által bevezetett dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások bizonyos tevékenységeihez kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazásának felfüggesztését elrendelő intézkedéseit.

Nők 40: kedvezményes nyugdíjjogosultság 2020-ban
Sokak előtt ismert, hogy a nők részére lehetőség nyílik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően sajátjogú nyugellátás megállapítására. A köznyelvben csak „nők 40” nyugdíjaként ismert saját jogú öregségi nyugellátásra való általános jogosultsági feltétel csupán a 40 évi jogosultsági idő megszerzése.

Kormányinfó: hamarosan nyithatnak a színházak és a mozik
A magyar gazdaság megszenvedte ugyan a járványügyi válsághelyzetet, de jó esély van arra, hogy Európában az egyik legstabilabb eredményt tudja produkálni – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online kormányinfón.

Hiányosságok miatt megbírságolta a MagNet Bankot az MNB
Az MNB 19 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra, többek között a vállalatirányítással, az ügyfélcsoportképzéssel, egy átvett portfólió árfolyamkülönbözetének elszámolásával, illetve az értékvesztés meghatározásával kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt. A jegybank határidők kitűzésével intézkedések megtételére kötelezte a hitelintézetet a – pénzügyi rendszerre kockázatot nem jelentő – hiányosságok megszüntetésére.