FIGYELEM! Szabályzatfrissítési határidő: 2022. március 31. Megoldás »

Hírfolyam - 2022. január 23., vasárnap

Fordított Áfa-val vásárolt lakóingatlan értékesítése
Lakóingatlant fordított áfával vásárolt egy Kft. 2010. áprilisban. Ekkor még az ÁFA 25%-os volt. A lakóingatlan értékesítésre ÁFA mentes adózási módot választottak 2021-ben. Adott ingatlant 2022. januárban értékesíteni szeretnék magánszemély részére. Mekkora ÁFA korrekció keletkezik a tranzakción, és ezt az ÁFA bevallás mely soraiban kell bevallani?

Minimálbér vagy garantált bérminimum?
Társasház alkalmazottja gondnoki tevékenységet végez (FEOR-08 5243 Épületgondnok), nincs középfokú végzettsége. Részére a minimálbér alkalmazandó (csak FEOR 9-es kód), vagy a garantált bérminimum 2022.01.01-től?

Iparűzési adó megosztása
Volt budapesti székhelyű ügyfelem 2020. január 14.-el vidéki székhelyre költözött. A fővárosi önkormányzat felé a záróbevallás székhely bezárása jogcímmel 2021.05.31.-ig benyújtásra került. 2022. január 4.-én a fővárosi önkormányzat hibásnak minősítette a záróbevallást, és felszólította a társaságot, hogy az egész 2020. évre vonatkozó záróbevallást nyújtson be, a megosztás szabályai szerint. A társaság 2020. decemberében kezdett el működni, mert egy üzlethelyiséget bérel vidéken, amit át kellett alakítani, be kellett rendezni, és a szükséges hatósági engedélyeket csak 2020. novemberben kapta meg. Így megosztani nem nagyon van mit, ráadásul a fővárosnak semmi köze ahhoz, ami Balassagyarmaton (ott van a bérelt üzlethelyiség) történt. Helyes a főváros álláspontja, vagy sem?

Átalányadózó ev. ingatlan bérbeadása
Egy magánszemély átalányadózásra bejelentkezve indítja el egyéni vállalkozását mellékfoglalkozásúnak minősülve (mivel van 36 órát megaladóü egyidejűleg fennálló munkaviszonya), melynek keretében egy Kft-nek szeretné saját tulajdonú ingatlanát irodaként való használatra bérbe adni. Az éves bérleti díj összegét 2 millió forintban határozták meg. Feltételezve, hogy más bevétele ezen kívül nem keletkezett - a 40%-os költségátalányt alkalmazva - az Szja tv. 1. sz. melléklet 4.48.-as pontja alapján jól gondolják valóban adómentes lesz a jövedelme?

Új lakóingatlan értékesítésének számlázása
Kft vásárolt egy építési telket magánszemélytől. Erre 1db új lakóingatlant épít, garázs nélkül(150 nm). Kérdésem: Eladáskor( magánszemélynek) hogyan kell a számlát kiállítani: telek 27% ÁFA + lakóház 5 % ÁFA vagy a számlán csak 5 %-os ÁFA fog szerepelni?

KIVA előtt jóváhagyott osztalék elengedése
Adott egy KIVA-s vállalkozás. A korábbi év(ek)ben döntött osztalék fizetésről, olyan eredménytartalékból, amit a TAO időszak alatt képzett. Ez az osztalék kifizetés nem történt még meg, az összeg a kötelezettségek között szerepel. Gazdasági okokból most a tulajdonos(ok) úgy döntött(ek), hogy ezt a kötelezettséget elengedik, így növelik a vállalkozás saját tőkéjét. Kérdés: Ez az elengedett osztalék amikor eredménytartalékba visszakerül, akkor melyik "kosárba"? TAO időszakiba kerül vissza, vagy már a KIVA alattiba? A válasz azért fontos, mert egy későbbi osztalék kifizetési döntésnél, vagy a TAO alá való visszatérésnél nagyon nem mindegy, hogy ez az összeg milyen időszak alatti eredménytartaléknak fog minősülni.

Kell-e könyvelni az elengedett iparűzési adó 50 %-át?
2021 és 2022 évben az iparűzési adó 50%-át kell megfizetni. Kérdésem hogy kell-e bevételként könyvelni az elengedett iparűzési adót, ha igen hogyan?

Pénzmosás elleni szabályzat ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak
A tömörített állomány tartalmazza az ingatlanügylettel kapcsolatos tevékenységet végző szolgáltatóknak készített belső szabályzatmintánkat, továbbá a pénzmosás elleni feladatok végrehajtásához szükséges ellenőrző listát, tájékoztatót, kockázatértékelő lapokat, oktatási naplót, továbbá a tevékenységét kezdő szolgáltató által a NAV részére küldendő jóváhagyási kérelmet. Az itt található nyomtatványok az iratmintatárunkban is megtalálhatóak.

Pénzmosás elleni szabályzat adószakértők, adótanácsadók számára
A tömörített állomány tartalmazza az adószakértői, adótanácsadói szolgáltatást megbízási vagy vállalkozási jogviszony alapján végző szolgáltatóknak készített belső szabályzatmintánkat, továbbá a pénzmosás elleni feladatok végrehajtásához szükséges ellenőrző listát, tájékoztatót, kockázatértékelő lapokat, oktatási naplót, a tevékenységét kezdő szolgáltató által a NAV részére küldendő szabályzat jóváhagyási kérelmet. Az itt található nyomtatványok az iratmintatárunkban is megtalálhatóak.

Számviteli változások áttekintése a szabályzatok frissítéséhez
A számviteli törvény és az egyes egyéb szervezetekre vonatkozó kormányrendelet tárgyévre vonatkozó módosításait tartalmazza. A módosítások feldolgozása érdekében a táblázat tartalmazza a régi és az új szövegrészeket (az összehasonlíthatóság miatt), kiemelve az új (módosítás, kiegészítés) szövegrészeket és a törölt szövegrészeket.

Módosítási segédlet a vállalkozói számviteli szabályzatcsomaghoz
A módosítási segédlettel gyorsan át tudja vezetni a változásokat a már meglévő előző évi cégre adaptált szabályzatokon.

Módosítási segédlet az egyéb szervezetek számviteli szabályzatcsomagjához
A módosítási segédlettel gyorsan át tudja vezetni a változásokat a már meglévő előző évi cégre adaptált szabályzatokon.

Cafetéria szabályzat
Egy cég egyéni döntése az, hogy kiépít-e cafetéria rendszert saját működésén belül vagy sem. Amennyiben a cég úgy dönt, hogy cafetéria rendszert épít ki, cafetéria szabályzatot kell alkotnia. Cafetéria alatt általánosságban a béren kívüli juttatásokat, egyes meghatározott juttatásokat és adómentes juttatásokat értjük. A munkáltató egy keretösszeget biztosít a munkavállalójának, majd megad ehhez egy listát (menüt), melynek elemeire elköltheti a dolgozó választása szerint ezt a keretösszeget.

TAO-ban érvényesített kamatkedvezmény visszafizetésének időpontja
Egy Kft. (kisvállalkozásnak minősülő) 2019-ben zárt végű lízingszerződéssel egy szgk-t vásárolt, amit a beszerzés évében üzembe is helyezett és nyilvántartásba vett a tárgyi eszközei közé. A törlesztőrészletekben megfizetett kamatot a TAO törvény 22/A § alapján a 2019-es és a 2020-as években is a számított társasági adóból levonta, a kamatkedvezményt érvényesítette a 1929-es és a 2029-es bevallásban, mivel a törvény szerinti feltételek teljesültek. 2021-es évben ezt a szgk-t értékesítette és a TAO törvény 22/A § (5) b) pontja szerint "Az adózónak az igénybe vett adókedvezményt késedelmi pótlékkal növelten vissza kell fizetnie, ha a tárgyi eszközt üzembe helyezésének adóévében vagy az azt követő három évben elidegeníti." Kérném, hogy a könyvelési kontírtételeket levezetni szíveskedjenek a visszafizetéssel kapcsolatban dátummegjelöléssel, mert a visszafizetés időpontjára a TAO törvény nem tesz utalást!

A cafetéria szabályzatról általában
Egy cég egyéni döntése az, hogy kiépít-e cafetéria rendszert saját működésén belül. Cafetéria alatt általánosságban a béren kívüli juttatásokat, egyes meghatározott juttatásokat és adómentes juttatásokat értjük. A munkáltató egy keretösszeget biztosít a munkavállalójának, majd megad ehhez egy listát, mint egy menüt és a dolgozó választása szerint költheti el a keretösszeget. Amennyiben a cég úgy dönt, hogy Cafetéria rendszert épít ki, Cafetéria szabályzatot kell alkotnia.

70 milliárd forintot adott a kormány 50 vállalatnak a külföldi terjeszkedésük támogatására

A gazdaság növekedési pályájának hosszú távú biztosításához segíteni kell a Magyarországon sikeres hazai vállalatok kijutását a nemzetközi piacokra - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Székesfehérváron.

The post 70 milliárd forintot adott a kormány 50 vállalatnak a külföldi terjeszkedésük támogatására appeared first on Adó Online.

Több mint 15 százalékkal nőtt tavaly az áfabevétel

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

The post Több mint 15 százalékkal nőtt tavaly az áfabevétel appeared first on Adó Online.

Figyelem, csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A NAV új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.

The post Figyelem, csalók élnek vissza a NAV honlapjával appeared first on Adó Online.

Megkezdheti működését a magyar hátterű, blokklánc technológiájú neobank

A Benker blokklánc alapú neobank pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és 600 ezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével megkezdi működését várhatóan az Európai Unió teljes területén -közölte a magyar szakemberek által létrehozott társaság.

The post Megkezdheti működését a magyar hátterű, blokklánc technológiájú neobank appeared first on Adó Online.

Kik vehetik igénybe az öregségi résznyugdíjat 2022-ben?

Gondolhatnánk azt, hogy a nyugdíjkorhatár betöltéséig az öregségi teljes nyugdíj megállapításához szükséges legalább húsz év szolgálati idő megszerzése nem okoz nehézséget, mégis előfordul, hogy ez nem sikerül. Ebben az esetben lehet megoldás az öregségi résznyugdíj igénybe vétele, ha legalább tizenöt év szolgálati idővel rendelkezik az érintett személy.

The post Kik vehetik igénybe az öregségi résznyugdíjat 2022-ben? appeared first on Adó Online.

Az e-kereskedelem áfa reformja – az IOSS rendszer és az SA (4. rész)

Az e-kereskedelmi áfacsomag a termékimport tekintetében is számos változást eredményezett. Többek között eltörölte a kisértékű importküldemények adómentességét és egyúttal egyszerűsített megoldásokat hozott az ilyen import küldemények utáni áfa megfizetésére. Továbbá, az import küldemények távértékesítése az egyetlen ügylettípus, ahol az egyablakos rendszer választása az áfakezelésre is kihat.

The post Az e-kereskedelem áfa reformja – az IOSS rendszer és az SA (4. rész) appeared first on Adó Online.

A kormány stratégiai megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal

A kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal, ezzel is hozzájárulva a gazdasági növekedés ütemének fenntartásához és a magyar beszállítók szerepének erősítéséhez - jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

The post A kormány stratégiai megállapodást kötött az Autoliv autóipari vállalattal appeared first on Adó Online.

Január 20-án jár le az előrehozott adatszolgáltatási határidő

Annak érdekében, hogy a gyermeket nevelők adóvisszatérítési előlegét 2022. február 15-ig ki lehessen utalni, az adózással összefüggő adatszolgáltatásra kötelezett kifizetők számára az előző adóévre vonatkozó adatszolgáltatási határidőt január 31-ről január 20-ra hozta előre a törvényalkotó – hívja fel a figyelmet a Moore Hungary.

The post Január 20-án jár le az előrehozott adatszolgáltatási határidő appeared first on Adó Online.

Lecsapott a NAV, útzárral biztosították az akciót

Útzárral akadályozták meg a NAV munkatársai, hogy a költségvetésnek csaknem 100 milliós kárt okozó bűnszövetség tagjai elmeneküljenek a felelősségre vonás elől. A fiktív számlákkal ügyeskedő bandánál csempészcigit és illegális potencianövelőket is találtak - adta hírül a NAV a közösségi oldalán.

The post Lecsapott a NAV, útzárral biztosították az akciót appeared first on Adó Online.

Automata bisztró nyílt Budapesten, a tulajdonos szerint ez a jövő

Pénztármentes kávézót nyitott tavaly év végén Budapesten a Kende Gastro Zrt; a családi vállalkozás alapítója sikeresnek nevezte az első magyarországi automata bisztrót, és megjegyezte, hogy a mesterséges intelligencián alapuló technológiával bármilyen működő üzlet kasszamentessé alakítható.

The post Automata bisztró nyílt Budapesten, a tulajdonos szerint ez a jövő appeared first on Adó Online.