Kezdőlap | Rólunk | Kapcsolat

English:  

Hírfolyam - 2024. június 14., péntek

Termékbeszerzés Norvégiából
Kedves kollégák, ha valakinél volt hasonló, vagy jártas az ilyen témákban, megköszönném, ha tudna segíteni. Magyar "A" cég terméket szerez be norvég "B" cégtől, aki amúgy a magyar cég anyavállalata 100%-ban. Eddig mindig Magyarországon történt a szabadforgalomba helyezés. Ám nemrég elkezdték Dániában szabadforgalomba helyezni az importot. Részletek: - Paritás DAP, - Fuvarozást a norvég "B" cég rendelte meg egy magyar "C" fuvarozó cégtől, ugyanattól, aki korábban is fuvarozott. - A magyar "A" cég bízta meg a dán "D" speditőr céget a szabadforgalomba helyezés lebonyolításával. Dán "D" cég csak egy dán nyelvű EV okmányt bocsátott a rendelkezésünkre, ezen szerepel a dán "D" cég EU-s adószáma. Állítják, hogy a norvég "B" cégtől kapott számla és a dán EV okmány együtt az EU-s beszerzés alátámasztó dokumentumai és a dán "D" speditőr cég EU-s adószámára tekintettel számunkra közösségi beszerzésnek minősül, és mi, az "A" cég alkalmazzuk a FAD-ot itt Mo-n és szerepeltessük az A60-on. Mindeközben nincs semmilyen bizonyítékunk, hogy a dánok az ő „A60”-as adatszolgáltatásukban szerepeltetni fogják-e, mint EU-s értékesítés a magyar "A" cég felé. Kérdésem, hogy szerintetek ez az egész ebben a formában megfelel az EU-s beszerzés szabályainak, vagy teljesen másképp kellene/kellett volna eljárni? Próbáltam utánajárni, mert mostantól ezt a szabadforgalomba helyezési technikát akarják alkalmazni, és nekem az jön le, hogy vagy az "A", vagy a "B" ÁFA-regisztrációt kellene kérjen Dániában, csak nem tudom, melyik. Megköszönném az útbaigazítást.

Számlázó szoftver bekerülési értéke
Egy Kft saját számlázó szoftvert fejlesztett. Hogyan kell megállapítani a bekerülési értékét és a leírási kulcsot, ha mikrogazdálkodói beszámolót készít?

Június 17-én indul a regisztráció a nyári diákmunka programra
A nyári diákmunka program elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolás és egyetemista fiatalok foglalkoztatását. A támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban és az erdőgazdálkodás területén működő vállalkozások hívhatják le. A támogatással elhelyezkedő fiatalok 2024. július 1-től állhatnak munkába.

Új társaságiadó-kedvezmény villamosenergia-tárolók létrehozása után
Az idei évtől 30-50%-os mértékű társaságiadó-kedvezmény érvényesíthető a villamosenergia-tárolók (akkumulátorok) létrehozására irányuló beruházások után. A TAO kedvezmény a villamosenergia-tároló beruházás üzembe helyezésének adóévében, vagy az üzembe helyezést követő adóévben, és az azt követő 5 adóévben, vagyis összesen 6 adóéven át vehető igénybe.

Új funkció az eÁFA-rendszerben
A NAV GitHub felületén elérhetővé tette az eÁFA-rendszer gép-gép kapcsolatán benyújtható önellenőrzéshez készített fejlesztői dokumentációt, valamint a hozzá tartozó új XSD-sémát. 2024. július 1-től az eÁFA-rendszer felhasználói gép-gép kapcsolaton keresztül is helyesbíthetik majd az eÁFA keretében benyújtott bevallásaikat.

Hamarosan élesedik a kötelező visszaváltási rendszer
2024. június 30-ig kaptak haladékot a gyártók a DRS (Deposit Refund System) hatálya alá tartozó, kötelező visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályok alkalmazására. Az új szabályozásnak való megfelelés 50 forintos áremelkedést jelent majd termékenként, amit a fogyasztónak kell viselnie, ha nem váltja vissza a kérdéses italosdobozokat és -üvegeket.

A családi kedvezmény érvényesítése a családi pótlékra saját jogon jogosult, rokkantsági járadékban részesülő, továbbá tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személyek esetében
A magánszemélyek a személyijövedelemadó-bevallásukban az egészségkárosodással vagy fogyatékossággal élő gyermekük, nagykorú hozzátartozójuk után igénybe vehető családi kedvezményre vonatkozó szabályokat elég gyakran helytelenül alkalmazzák, ezért a következőkben igyekszünk segítséget nyújtani a családi kedvezmény érvényesítéséhez.

2024-ben alkalmazható üzemanyagárak
A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról
Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

Megnyitott a Prohuman Zrt. új régiós központja Pécsen
A térségben várható növekvő munkaerőigény kielégítésére új dél-dunántúli régiós központot adott át az ország vezető HR szolgáltatója, a Prohuman Zrt. csütörtökön.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene
Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal - erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.

KPMG: a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit
Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia: a vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez az arány három éven belül 99 százalékra emelkedik majd - közölte a KPMG legújabb kutatása alapján pénteken.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15,6, az előző hónaphoz képest 11,0 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene
2024 áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Itt nőttek legnagyobbat az ingatlanárak
A money.hu legfrissebb elemzésében összefoglalta az elmúlt 5 év legdinamikusabb drágulását mutató települések top 10-es listáját. Az ingatlan.com adatai felhasználásával összeállított toplistán ott van Baranya és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több települése is. A szakértők kitértek arra is, hogy a hitelkamatok alakulása hogyan hatottak az ingatlanárakra.

Cégeljárás: a jogvesztő határidő elteltét követően hivatkozott újabb jogsértések érdemben nem vizsgálhatók
A cégbejegyzési (változásbejegyzési) végzés hatályon kívül helyezése iránti perben a cégtörvényben meghatározott jogvesztő határidő elteltét követően hivatkozott újabb jogsértések érdemben nem vizsgálhatók – a Kúria eseti döntése.

Gépi tanulás kevés adathalmaz segítségével: Meta-learning és Few-shot Learning az adózási joggyakorlat dokumentumain I.
Hogyan is működik a Meta-learning, és milyen előnyökkel jár a hagyományos gépi tanulási modellekkel szemben? Cikksorozatunkban bemutatjuk egy Meta-learningen alapuló gyakorlati kísérleten keresztül, melynek alapját adózási joggyakorlaton alapuló dokumentumok képezték.

A celebek ideje lejárt? Így változik a vásárlói magatartás 2024-ben
Egyre tudatosabb vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos vásárlásösztönző reklámok. A celebek szintén kezdik elveszíteni a befolyásolási képességüket, már a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak igazán a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket – derül ki az EY legfrissebb, 30 országban több mint 23 000 fogyasztó megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.

Limitált gyártású cipők kereskedőit ellenőrizte a NAV
Limitált gyártású cipők kereskedőit ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik ennek során több millió forint értékben adószám nélküli értékesítéseket fedtek fel.

AM: lezárult az egységes kérelmek benyújtási időszaka, megkezdődik a kérelmek ellenőrzése
A 2024-es évre vonatkozó egységes kérelem benyújtására rendelkezésre álló 61 nap alatt 159,5 ezer termelő 4,98 millió hektárra nyújtott be támogatási kérelmet. Idén 44 közvetlen támogatási, illetve vidékfejlesztési jogcím tekintetében volt lehetőség az Egységes Kérelem eljárásrendjének keretében támogatást igényelni vagy adatszolgáltatást teljesíteni – közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.

Káros anyagokat találtak Dél-Koreában az AliExpress és a Temu egyes termékeiben
Az AliExpress, a Temu és a Qoo10 e-kereskedelmi platformokon értékesített egyes termékekről kiderült, hogy a megengedett biztonsági szintet jóval meghaladó mértékben tartalmaznak káros anyagokat – közölte a Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA) pénteken, tájékoztatott az MTI.

Életbiztosítás: ördög a részletekben
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentése a biztosítási, és ezen belül az életbiztosítási piac alakulásáról. Összességében a számok nem túl kedvezőek, de ha a részletesebben megnézzük, nem is olyan rossz a helyzet. Az életbiztosítások kiemelt szerepet játszanak a családunkról való gondoskodás, az anyagi biztonság megteremtésében – derül ki a Bankmonitor.hu összefoglalójából.

Megjelentek a feldolgozó üzemekre kiírt élelmiszeripari pályázati felhívások
A Közös Agrárpolitika Irányító Hatósága a Közös Agrárpolitikából és a nemzeti költségvetésből biztosított agrártámogatások felhasználásának rendjéről szóló 54/2023. (IX.13.) AM rendelet 68. § (1) bekezdése alapján 2024. június 14-én közzé tette a „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” című (KAP-RD04a-RD04b-1-24 kódszámú), valamint a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” című (KAP-RD04a-RD04b-2-24 kódszámú) pályázati felhívásokat – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján.

Visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. engedélyét az MNB
Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése, bírságai ellenére – második éve nem küldi be auditált felügyeleti jelentéseit, negyedéves adatszolgáltatásainak valódisága kétséges, a felügyeleti ellenőrzés pedig számos, a megbízható működést megkérdőjelező hiányosságot tárt fel – olvasható az MNB honlapján.

Biztosítási adatok lekérdezése, ellenőrzése ügyfélkapu segítségével
Az ügyfélkapun keresztül megannyi, az előző cikkekben ismertetetteken is túlmenő lehetőség tárul elénk, ha munkavállalóként vagy – az ott elérhető információk tekintetében – munkáltatóként kívánjuk igénybe venni azt. Releváns információkat kaphatunk a felhasználók jogviszonyáról és különböző jogszabályok alkalmazásával kapcsolatos tájékoztatókra kereshetünk, melyek a munkaviszonyhoz, munkajogi áttekintésekhez kapcsolódnak. Cikkünkben az ügyfélkapu-felhasználókat mint foglalkoztatottakat érintő fontosabb funkcióit vizsgáljuk meg.

Több száz pedagógus esett el a jubileumi jutalmától
Kafkai történetet osztott meg Hadházy Ákos független képviselő, aki szerint az új státusztörvény miatt több száz pedagógus esett el a jubileumi jutalmától, ami két-három havi pluszpénzt jelentett volna nekik. A hoppon maradt tanárok hiába fordultak a tankerületekhez, az Oktatási Hivatalhoz vagy a Belügyminisztériumhoz, elutasították őket a jogszabályokra hivatkozva, ami teljesen abszurd helyzeteket okozott – írja a 24.hu.

Régi-új szabályok a kamatjövedelmekre: módosul a szochotörvény – korrekció
Tisztelt Olvasóink! Az eredetileg 06. 13-án 12.29-kor közzétett, Régi-új szabályok a kamatjövedelmekre: módosul a szochotörvény című írásunkat korrigáltuk.

Kína nem hagyja válasz nélkül az elektromos autók uniós importvámjának megemelését
Kína minden szükséges intézkedést meg fog tenni a kínai vállalatok törvényes jogainak védelme érdekében – közölte csütörtökön a pekingi kereskedelmi minisztérium válaszul az Európai Unió azon döntésére, hogy további vámokat vet ki a Kínában gyártott akkumulátoros elektromos járművekre, tájékoztatott az MTI.

A digitálisból a mesterséges intelligencia korszakába lép az audit a KPMG szerint
Valódi forradalmat indít a pénzügyi jelentéstétel és a könyvvizsgálat területén a mesterséges intelligencia. A vállalatok csaknem háromnegyede valamilyen szinten már most is alkalmazza ezt pénzügyi beszámolói elkészítéséhez, és ez három éven belül 99 százalékra emelkedik majd – állapítja meg új kutatásában a KPMG.

Gyengült péntek reggelre a forint
Gyengült péntek reggelre a forint a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben – közölte az MTI.

Egyéni vállalkozó halála: minden, amit a végleges adó megállapításáról tudni érdemes
Az egyéni vállalkozásból származó jövedelem megállapításának speciális szabályai vannak amennyiben az elhunyt magánszemély egyéni vállalkozó volt. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.
Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., a tiltás szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A gépbeszerzési nehézségek miatt nőtt a gépi bérmunka iránti igény az agráriumban
A gazdálkodók 81 százaléka számolt be arról, hogy a tartósan alacsony terményárak miatt kieső bevételek miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania – derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben tovább nőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.

Gyengül a rubel és esnek az orosz részvényárak amerikai szankciókra
A rubel háromheti mélypontra esett a dollárral szemben és erőteljesen, mintegy 15 százalékkal zuhant a moszkvai tőzsde irányadó mutatója a csütörtöki kereskedés nyitásakor, miután az amerikai pénzügyminisztérium szerdán szankciókat jelentett be az orosz devizapiacon a dollárkereskedésben közvetítőként működő orosz pénzintézetekkel szemben – közölte az MTI.

Magyarországon is megnőhet a vállalati visszaélések száma a globális gazdasági lassulás miatt
Egyre több hazai cég lép fel tudatosan a szervezeten belüli korrupció ellen. A világgazdaság lassulása azonban olyan pénzügyi nyomást helyez a vezetőkre és munkatársakra is, ami miatt az etikus működés melletti törekvések ellenére is könnyebben követnek el szabálysértést – mutat rá az EY 53 országban, köztük Magyarországon összesen 5464 munkavállaló és igazgatósági tag bevonásával készült nemzetközi kutatása.

Több százmillióval károsította meg ügyfeleit egy jogász
Jogosulatlan pénzügyi tevékenység, üzletszerűen elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség egy jogásszal szemben, aki 36 ügyfelét 380 millió forinttal károsította meg azáltal, hogy a bedőlt hiteleik rendezésére átvett összegeket ellopta – közölte az MTI.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról
Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt – derül ki a K&H sajtóközleményéből.

Közel kétmilliárd forintnyi áfabefizetési csalás – számlagyárat számolt fel a NAV
Rövid életű, egyben hamis csillagként ragyogott a médiaiparban az a bűnszervezet, amely megközelítőleg kétmilliárd forintnyi áfa befizetését csalta el. Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban, illetve drága gépkocsikban halmozták fel. A pénzügyi nyomozók nagyszabású akciója során 52 helyszínen csaptak le egyszerre a Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatóság nyomozói, a Bevetési Igazgatóság járőrei, valamint a MERKUR bevetési egység – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóközleményéből.

Régi-új szabályok a kamatjövedelmekre: módosul a szochotörvény
Változik a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (szochotörvény) a kormány által hétfőn a parlament elé terjesztett, és kedden már meg is szavazott, kihirdetés előtt álló, az állam működését érintő egyes törvények módosításáról szóló T/8560. törvénymódosítási javaslatcsomagban foglaltak szerint.