Hírfolyam - 2022. július 1., péntek

Tárgyi eszköz átminősítése áruvá
Milyen bizonylaton tudom egy cég tárgyi eszközeiből kivezetni az olyan személygépkocsit ami áruvá válik? Mert a cégvezetés úgy dönt hogy nem használja tovább az autót, és az eladása nem történik meg rögtön, akár több hónapot is a telephelyen áll míg hirdetik.

Ingatlanvásárlás fordított ÁFA-ja
Egy KFT fő tevékenysége a járóbeteg ellátás ( 90 % -ban ) mely ÁFA mentes a további ( 10%-ban ) tevékenysége humán kutatás és fejlesztés, mely ÁFA kötelezett. A társaság az ÁFA körbe akkor került, amikor az EUS adószámot kiváltotta. Az ÁFA fizetési kötelezettséget csak a kimenő számlák alapján állapítja meg. A társaság vásárolni szeretne egy ingatlant iroda helységnek. Az eladó cég adómentes számlát állítana ki, de fordított adózás megjegyzéssel. Kérdésem, hogy ilyenkor a vevőnek kell az ingatlan vásárlást bevallani illetve az ÁFÁ-t megfizetni?

KATÁS egyéni vállalkozó 3. országba nyújt szolgáltatást
Ha a KATÁS egyéni vállalkozó 3. országba nyújt szolgáltatást jól gondolom-e hogy a teendői: - Devizában történő számlázás esetén az aznapi MNB árfolyamot tünteti fel - az adott hónapban áfa bevallást nyújt be (nullás) - Áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás (a számlán feltüntetem), az nem vonódik le az alanyi mentes keretből, de beleszámít a KATA keretbe

Iskolagyümölcs program nem támogatott értékesítései
Ügyfelem részt vesz az iskolagyümölcs programban. Az iskoláknak leszállított gyümölcsöt az iskolák részére számlázza ki. Időszakonként fizetési kérelmet nyújt be az MVH részére úgy, hogy az iskoláknak kiállított számlákat mellékeli.Az MVh megítéli a támogatást, kiutalja, és a számlák így kerülnek kiegyenlítésre. Viszont van olyan eset is, amikor a teljes összeget nem fizeti ki, így számlák maradnak kifizetés nélkül. Ezeket a számlákat az iskolák sem fizetik ki. Mi lesz a sorsuk ezeknek a számláknak?

A jegybanki alapkamat alakulása
A Magyar Nemzeti Bank hivatalos honlapján közzétett jegybanki alapkamat mértéke.

Közlemény az üzemanyagárakról
A személyi jövedelemadóról szóló - többször módosított - 1995. évi CXVII. törvény 82. § (2) bekezdése arra kötelezi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy havonta tegye közzé a tárgyhónapban a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolással kapcsolatosan alkalmazható üzemanyagárat. Ha a személyi jövedelemadó törvény hatálya alá tartozó magánszemély az üzemanyagköltséget a közleményben szereplő árak szerint számolja el, nem szükséges az üzemanyagról számlát beszerezni.

2022. június 30-át követően is marad a fordított adózás a mezőgazdasági és acélipari termékekre, valamint az ÜHG-kibocsátási egységek értékesítésére vonatkozóan
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog (kibocsátási egység) átruházása esetén.

Helyi Iparűzési adó
A települési Önkormányzatok illetékességi területükön a saját bevételeik növelése céljából törvényi szabályozás keretei között jogosultak az állandó vagy ideiglenes vállalkozási tevékenységek után iparűzési adót bevezetni. Az adó bevezetése minden esetben saját rendelet alkotással történik, a bevezetése nem kötelező, mértéke is eltérő lehet. Maximuma a törvény szerint kiszámított helyi iparűzési adóalap 2 %-a.

Jövőre megszűnhet az iparűzési adó felezése
Az Országgyűlés elé nemrég benyújtott, Magyarország 2023. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatban nincs utalás az ipakedvezmény megmaradására. A kormány 2020 decemberében rendelkezett az ipa felének elengedéséről a 2021-es adóévben, majd tavaly év végén kiterjesztette 2022-re is. A 2023-as költségvetési javaslat arra utal, hogy kormányzat nem kívánja fenntartani az intézkedést.

Újabb élelmiszerekre vetik ki a netát
További termékeket érint a neta. A kormány július 1-től megemeli a népegészségügyi termékadó-köteles termékek adómértékét, és számos új termékcsoportra kiterjeszti a hatályát. A neta a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedi, és két kategóriával bővül az adóköteles termékek köre. Új termékkörként bekerül a csemege termékcsoport és az előrecsomagolt édes, sós tészta.

NAV: a nyári munkát vállaló diákok közteherviseléséről
A nyári munkát vállaló diákok közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra a diákszövetkezeten keresztül vállalt munka kivételével ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra, és rájuk is vonatkozik a 25 év alattiak kedvezménye. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál igényelhetnek. A foglalkoztatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania 2023. január 31-ig.

Lekapcsolhatják az áramot és a gázt: nyilatkozatot kell tenniük az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult kkv-knak
Annál a kis- és középvállalkozásnál, amelynek vezetője nem nyilatkozik legkésőbb július 1-ig arról, hogy a továbbiakban már nem jogosult rezsicsökkentett áron venni az áramot és a gázt, lekapcsolhatják mindkét szolgáltatást, és komoly pénzbüntetést is fizethet. Az érintetteknek július 1-ig kell nyilatkozniuk a felhasználási helyeik megjelölésével, hogy végső menedékes jogintézmény keretében folytatólagos maradhasson számukra az energiaszolgáltatás.

Reklámajándék utáni adó bevallásának időszaka
Egy Kft. reklámajándékokat (logózott baseball sapka és sörnyitó) vásárolt 2022. 05 hóban, amit 2022.06 hóban osztott ki egy kiállításon. Melyik hónap járulékbevallásában kell feltüntetni az egyes meghatározott juttatás adóját?

A csődeljárás megindításának szabályai
A csődeljárás szabályait az 1992. január 1-jén hatályba lépett 1991. évi XLIX. törvény: a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény tartalmazza. A törvény szerint a csődeljárás olyan eljárás, amelynek során az adós fizetési haladékot (moratóriumot) kap, a csődegyezség megkötése érdekében és a csődegyezség megkötésére tesz kísérletet. Le kell szögezni, hogy a csődeljárás lefolytatása az adós cég reorganizációját szolgálja és nem a jogutód nélküli megszűnés a célja.

Anyasági támogatás
Az állam a családok szociális biztonságának elősegítése, a gyermeknevelés anyagi terheinek csökkentése érdekében alkotta meg a családtámogatási ellátások rendszerét. A törvény leszögezi, hogy a családot, mint a társadalom alapvető egységét köteles az állam segíteni, hiszen a családi élet biztonsága, továbbá a gyermekvállalás feltételeinek javítása az állam fontos feladata. Ezen cél elérése érdekében, egyszeri pénzbeli támogatást is nyújt a gyermeket nevelőnek az anyasági támogatás útján.

Kósa Lajos az atipikus foglalkoztatási formákat méltatta

Egy modern gazdaság nem nélkülözheti az olyan atipikus és rendkívül rugalmas foglalkoztatási formákat, amelyeket a szövetkezetek kínálnak - mondta az Országos Szövetkezeti Tanács újraválasztott elnökeként a fideszes politikus.

The post Kósa Lajos az atipikus foglalkoztatási formákat méltatta appeared first on Adó Online.

A lakosság többsége bízik a biztosítókban

A biztosítókba vetett bizalom továbbra is magas, 53,4 pont, a biztosítókkal szembeni összelégedettséget mérő index értéke pedig 80,8 pont a 100 fokú skálán – közölte az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérését a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

The post A lakosság többsége bízik a biztosítókban appeared first on Adó Online.

Több adóügyi változás lépett hatályba Romániában

Közalkalmazotti létszámstoppal, szociális intézkedésekkel és adóügyi változásokkal kezdődött a második félév Romániában.

The post Több adóügyi változás lépett hatályba Romániában appeared first on Adó Online.

Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok

Mintegy háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista, középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.

The post Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a támogatott fiatalok appeared first on Adó Online.

A munkáltató kártérítési felelőssége

A munkáltató kártérítési felelőssége akkor áll fenn, ha a munkavállaló bizonyítja a munkaviszony fennállását, a kárát, továbbá a kárnak a munkaviszonnyal való okozati összefüggését – a Kúria eseti döntése.

The post A munkáltató kártérítési felelőssége appeared first on Adó Online.

800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész)

II. András király nem egységes szabályozásként adta ki az Aranybullát, az gyakran csak kiegészítette egyéb intézkedéseit, döntéseit. Ez azt is jelenti, hogy nem kis jelentősége van annak is, hogy mit nem tartalmazott a kiváltságlevél. Ez nem kis mértékben jelenti a végrehajtott adóreformot is. Az adóintézkedések egy része csak utalásszerűen tartalmaz hátrányos intézkedéseket az egyház és a várispánok kárára.

The post 800 éves az Aranybulla – Püspökök, várispánok (7. rész) appeared first on Adó Online.

Behívhatja-e a munkáltatója dolgozni a szabadság ideje alatt?

Mi történik akkor, ha a főnök visszahívja a szabadságról a beosztottat? Van hozzá joga? Erre ad választ Tömösvári Andrea ügyvéd.

The post Behívhatja-e a munkáltatója dolgozni a szabadság ideje alatt? appeared first on Adó Online.

Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról

Az EU végül kihirdette azon irányelvet, amely alapján a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevétellel rendelkező multinacionális cégcsoportok számára adatszolgáltatást írnak elő – derül ki a Niveus közleményéből.

The post Nem titkolózhatnak sokáig a multik az adóparadicsomokról appeared first on Adó Online.

Mit tehet a munkaadó a munkahelyi ghosting ellen?

Számtalan esetet hallani arról, hogy a munkáltató a kiválasztási folyamat során visszajelzés nélkül tűnik el, vagy amikor a munkavállaló egyszerűen úgy vet véget a munkaviszonyának, hogy nem megy munkába többé – derül ki a Bán & Karika Ügyvédi Társulás elemzéséből.

The post Mit tehet a munkaadó a munkahelyi ghosting ellen? appeared first on Adó Online.

Mit gondolnak a cégautóadóról a NAV szakemberei?

Megmutatjuk, hogy NAV Információs Füzetek között hol és hogyan találja meg a címben szereplő kérdésre a választ.

The post Mit gondolnak a cégautóadóról a NAV szakemberei? appeared first on Adó Online.

Kinek éri meg a gyedet kérni? Jogkövetkezmények az anyára nézve
A napokban megjelent előző cikkünkben az ellátások közötti választást mutattuk be, vagyis milyen esetekben van lehetőség több ellátást igénybe venni ugyanazon, vagy különböző gyermekekre, illetve megállapítottuk azt is, hogy egy gyermekre egy ellátás jár egyidejűleg, tehát ha mindkét szülő jogosult például gyedre adott gyermekre vonatkozólag, akkor dönteni kell, ki veszi azt igénybe. A jogszabály tehát lehetővé teszi, hogy akár az apa menjen gyedre. A kérdés az, hogy milyen esetben éri meg, hogy az apa igényelje ezt az ellátást? És milyen hatással van ez az anyára?

Itt van július elseje: élesednek a különadók, drágul az élet
Élesednek a különadók, nagyobb lesz a jövedéki adó is, megdrágul az alkalmi munkások foglalkoztatása. Sok okmány lejár, csak az autósok kapnak egy kiskaput, és igaz, nem 1-jétől, hanem másodikától, de SZÉP-kártyával sem lehet majd ételt venni. Összegyűjtöttük, mi minden változik, ahogy elkezdődik az év második fele – írja a hvg.hu.

KSH: közel 5 százalék a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya az első negyedévben
Előzetes adatok szerint 739 milliárd forint, a GDP 4,8 százaléka volt a kormányzati szektor 2022. I. negyedéves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nemzetközi lapszemle: szalmonellafertőzéssel küzdenek a belga csokoládégyárak
Alig pár hónappal azután, hogy a belga Ferrero csokoládégyárban kitört szalmonellafertőzés 324 megbetegedést okozott Európában, új járványt észleltek a belga-svájci csokoládégyártó Barry Callebaut gyárában – tette közzé a The Brussels Times hírportál csütörtökön.

Hőségriadóban sincs megállás a kamionoknak hétvégén
A nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozása a július-augusztusi rend szerint már szombaton 15 órától életbe lépett volna, a kamionstopot az országos tisztifőorvos által újabb négy nappal meghosszabbított hőségriasztás miatt, a jogszabályi lehetőséggel élve a teljes hétvégére felfüggesztik – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Támogatási szabályokon módosított a kormány éjjel
A Magyar Közlöny június 30-ai, 2022. évi 106. számában több, támogatási szabály módosításáról szóló rendelet jelent meg.

Üvegdarab lehet a Heineken minőségi világos sörben
A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. visszahívja a forgalomból a Heineken minőségi világos sört, mert üvegdarabok lehetnek benne, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

Kapcsolódjon ki az Adózónával! – Lara Fabian koncertjegyeket és strandszőnyeget nyerhet, ha most rendel
Amiért önnek is érdemes előfizetnie: • Kitűnő ár-érték arány! • Hiteles szakmai támogatás! • Max és Prémium csomagokban már a 2023-as HVG Adó- és Tb-különszámok! • Megrendelésével most részt vesz a sorsoláson, amelyen Lara Fabian koncertjegyeket és strandszőnyeget nyerhet.

Járandóságok a munkaviszony megszűnésekor
A járandóságokra jogosultság szempontjából nem mindegy, hogy melyik fél és milyen jogcímen szünteti meg a munkaviszonyt, illetve az törvény alapján szűnik-e meg. Eltérő juttatások járnak abban az esetben, ha a munkáltató felmondással él, ha jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a munkaszerződésben kikötött határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is. Megint más a helyzet, ha a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyt. Gyakori kérdés, hogy lemondhat-e a munkavállaló az időarányosan járó szabadsága pénzbeli megváltásáról.

Több mint hétmillió forint értékű ruhahamisítványt találtak az autópályán a pénzügyőrök
Több mint hétmillió forint értékű hamisított ruhát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy román autóban az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán – tájékoztatta a hatóság csütörtökön közleményben az MTI-t.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Pénteken zárva lesz a patikák többsége, továbbá a háziorvosi, a fogorvosi és a szakrendelők
Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben dolgozók munkaszüneti napján, Semmelweis-napon.

BKK: drágul a napijegy és a bliccelés
A BKK szeptembertől módosítja a jellemzően turisták által használt napijegyek árát és növeli a pótdíjak összegét. A társaság egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazását követően, a pótdíjazása napjától érvényes havi bérletet vásárol, annak elengedik a helyszíni pótdíjtartozása felét, olvasható a társaság honlapján.

Korlátozottan lesznek elérhetőek az államkincstár elektronikus szolgáltatásai
Az állampapír-forgalmazási tevékenységhez kötődő forgalmazási csatornákat érintő munkálatok miatt 2022. június 30. napján korlátozottan lesznek elérhetőek a Magyar Államkincstár elektronikus szolgáltatásai, közölte honlapján a MÁK.

Az MKB megvette a Takarék Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft.-t
Az MKB Bank Nyrt. június 29-én megvásárolta a Takarék Invest Befektetési és Ingatlankezelő Kft. üzletrészének 100 százalékát a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-től – közölte az MKB a tőzsde honlapján csütörtökön.

Nem titkolózhatnak többé a multinacionális vállalatok – ki kell teríteni a kártyákat
Új adatszolgáltatási kötelezettséget írt elő az EU a 750 millió eurónál nagyobb éves árbevételű multinacionális cégcsoportokra – közölte hírlevelében a Niveus Consulting Group.

Tűzgyújtási tilalom Pest és Veszprém megyében is
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-ától Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak, olvasható a Nébih honlapján. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Ezek a minősített kölcsönbeadókra vonatkozó részletszabályok
2022. május 31. napjáig volt hatályban a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatására vonatkozó különleges szabályokról szóló 407/2021. kormányrendelet, mely rendezte a minősített foglalkoztatóként történő nyilvántartásba vétel szabályait. Június 1. napjától már az Mt. határozza meg a minősített kölcsönbeadó fogalmát. A részletes szabályokat pedig a 2022. június 28. napján megjelent Magyar Közlönyben kihirdetett 226/2022. kormányrendelet tartalmazza, mely tartalmában javarészt egyező a korábbi szabályozással.

Folyamatosan érkeznek Ukrajnából a menekültek, Magyarországon eddig 26 ezer menedékeskénti elismerési kérelmet regisztráltak
Az ukrán-magyar határszakaszon 6106 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4989-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel.

Hajózni muszáj! Megsemmisítette az Ab a hajózási képesítéshez szükséges egyik követelményt
Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hajózási képesítésekről szóló 15/2001. KöVim rendelet 2021. szeptember 28-ától hatályos 9/C § c) pontjának „és a bizonyítványt kiállító államban lakóhellyel rendelkezik” szövegrésze alaptörvény-ellenes, ezért azt megsemmisítette. A testület megsemmisítette a rendelet korábban hatályos (teljesen megegyező) szövegét is.